Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (13)

Mituri urbane

Dacă tot vorbim despre o pandemie de coronavirus, dar şi despre măsurile care ar trebui luate, iată, pe scurt, câteva dintre cele mai răspândite mituri care circulă pe Facebook. Coronavirusul a acaparat internetul. Faptul că 99% din postări sunt aiureli tipice, pe gustul utilizatorilor, nu miră pe nimeni, dar zvonurile şi dezinformarea propagate pe internet pot deveni extrem de periculoase. Site-ul „Live Science” a adunat câteva dintre aceste mituri urbane, legate de noul coronavirus şi de boala pe care o provoacă, Covid-19.

 

Mitul 1. Măştile faciale vă pot proteja eficient de virus. În realitate, măştile chirurgicale standard nu pot proteja de SARS-CoV-2, întrucât nu sunt concepute pentru a bloca particulele virale şi nu sunt etanşe pe faţă. Măştile chirurgicale îi pot împiedica pe cei infectaţi deja de a răspândi virusul mai departe, prin blocarea picăturilor respiratorii care ar putea fi expulzate din gură. Situaţia este alta în cazul unităţilor spitaliceşti de profil, unde accesoriile speciale numite „măşti respiratorii N95” îşi dovedesc utilitatea.

 

Mitul 2: Se răspândeşte mai greu decât virusul gripei. Nu neapărat. Pentru a estima cât de uşor se răspândeşte un virus, se calculează „cifra bazală de reproducere”, prescurtat R0 (pronunţat R-Zero). R0 prezice numărul de persoane infectate cu virus de o singură persoană infectată. În prezent, R0 pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, este estimat la aproximativ 2,2, ceea ce înseamnă că o persoană infectată va infecta aproximativ 2,2 alte persoane, în medie. Prin comparaţie, gripa sezonieră are un R0 de 1,3. Şi încă un aspect important: deşi nu există niciun vaccin care să prevină Covid-19, ceea ce înseamnă că va apărea peste minim 6-12 luni, vaccinul antigripal sezonier previne îmbolnăvirea relativ eficient, chiar şi atunci când formula lui nu se potriveşte perfect cu tulpinile virale circulante.

 

Mitul 3: Virusul a fost făcut, probabil, într-un laborator. Supoziţia a fost lansată şi atunci când s-a vorbit despre HIV (SIDA), în urmă cu patru decenii. Acum e reluată, dar nicio dovadă nu sugerează că virusul este creat de om. SARS-CoV-2 seamănă îndeaproape cu alte două coronavirusuri care au declanşat focare în ultimele decenii, cum sunt SARS-CoV şi MERS-CoV, şi toate cele trei virusuri par să fi avut originea în lilieci. Caracteristicile SARS-CoV-2 se încadrează în ceea ce ştim despre alte coronavirusuri naturale care au făcut saltul de la animale la oameni.

 

Mitul 4: Infectarea cu SARS-CoV-2 este o condamnare la moarte. Nu este adevărat, nu vorbim, totuşi, de ciuma neagră! Aproximativ 81% dintre persoanele infectate cu coronavirus sunt cazuri uşoare de Covid-19. 13,8% raportează simptome grave, ceea ce înseamnă probleme severe de respiraţie sau necesită oxigen suplimentar, iar aproximativ 4,7% sunt cazuri critice, adică se confruntă cu insuficienţă respiratorie gravă, cedarea unor organe interne sau şoc septic. Până la data de 30 aprilie 2020 se sugera că doar aproximativ 2,5 la sută dintre persoanele infectate cu Covid-19 mor din cauza virusului.

 

Mitul 5: Dacă aveţi coronavirus, „veţi şti”. Nu e chiar aşa. SARS-CoV-2 provoacă o gamă largă de simptome, dintre care multe apar în alte boli respiratorii, cum ar fi gripa sau răceala obişnuită. Mai exact, simptomele comune ale Covid-19 includ febră, tuse şi dificultăţi respiratorii, iar simptomele mai rare includ ameţeli, greaţă, vărsături şi curgerea nasului. În cazuri grave, boala poate progresa într-o boala serioasă, asemănătoare pneumoniei, chiar dacă persoanele infectate nu prezintă simptome. Dacă trăieşti într-o regiune afectată şi începi să te confrunţi cu febră ridicată, slăbiciune, letargie, probleme de respiraţie sau dacă ai condiţii subiacente şi simptome mai uşoare ale bolii, ar trebui să soliciţi asistenţă medicală la cel mai apropiat spital. Acolo, este posibil sa fiţi testaţi pentru virus.

 

Mitul 6: Coronavirusul este mai puţin mortal decât gripa. Până în prezent, se pare că coronavirusul este mai mortal decât gripa. Există încă multă incertitudine în ceea ce priveşte rata mortalităţii în cazul virusului. Gripa sezonieră anuală are, de obicei, o rată a mortalităţii de aproximativ 0,1 la sută în SUA, de exemplu. În comparaţie, datele recente sugerează că Covid-19 are o rată a mortalităţii de peste 20 de ori mai mare, de aproximativ 2,5%, potrivit unui studiu publicat în martie de China CDC Weekly; dar nu trecuseră decât trei luni de la declanşarea epidemiei… Rata de deces a variat în funcţie de diferiţi factori, cum ar fi locaţia şi vârsta unei persoane, potrivit unui raport al Live Science. Cifrele sunt însă în continuă evoluţie şi este posibil să nu reprezinte – din diverse motive – rata reală a mortalităţii. (Magazin.ro).

 

CEZAR STRATON

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: