Salvăm morile de (făcut) vânt

E deviza stângii româneşti: nu ne suflecăm mânecile alături de vajnicii noştri primari (53%!) şi preşedinţi PSD-işti de consilii judeţene (31 din 41 + municipiul Bucureşti!) care luptă după puterile lor pentru începerea cursurilor şcolare pe 14 septembrie şi pentru apărarea populaţiei de nenorocitul acesta de virus, ci ne batem cu morile de vânt: dăm jos Guvernul, ca să le arătăm noi cine deţine de fapt puterea şi controlul în ţara asta, mărim pensiile cu 40 %, deşi până şi copiii ştiu că nu sunt bani şi intrăm ca proştii în criză financiară, batjocorim guvernul pentru slabe rezultate în bătălia cu Covid-19, pentru înmulţirea cazurilor de deces şi a infectaţilor, cu toate că până mai ieri ne-am făcut luntre şi punte să crească numărul morţilor ca să-i înfundăm pe liberali…

Aceasta e fotografia celui mai puternic partid din România, ţară membră a UE, şi cei ce pricep ceva politică, plus analiştii marilor agenţii de presă, plus diriguitorii Curţilor Europene observă defazarea şi ne tratează ca pe oaia neagră a statelor democratice. Dar pe liderii PSD nu-i interesează decât să câştige alegerile şi să scape la bani şi învârteli, la cheltuit cele 80 de miliarde de euro de la UE obţinute de Iohannis cu mare greutate şi prin negocieri dure.

Cu morile de vânt luptă şi prim-ministrul liberal alături de miniştrii săi: fiindcă orice decizie le e răsturnată de actuala majoritate parlamentară, iar aplicarea hotărârilor de guvern se loveşte de CCR, de Avocatul Poporului, de agenţiile naţionale şi cele deconcentrate la judeţe, toate pesedizate până la bază. Asta ca să se vadă neputinţa, incapacitatea diriguitorilor de a gestiona treburile ţării. Nu că nu s-ar vedea amatorismul adesea…

Însă, din perioada 1996 – 2000, nu cred că a fost guvernare mai urgisită şi obstrucţionată de „Opoziţie“. Dar măcar atunci nu erau ameninţările şi nenorocirile legate de Coronavirus, nici politicieni atât de lihniţi după voturi. Parcă mai era oarece decenţă. Cu excepţia lui Miron Cozma.

Interesant este altceva: actuala strategie i-a doborât în sondajele de opinie de la 46% în 2016, la 20% acum, în preajma alegerilor locale, şi nu sunt semne că social-democraţii se trezesc din coşmar şi revin alături de bazinul lor electoral să dea o mână de ajutor serviciilor de sănătate publică şi să protejeze populaţia de boală. Din contra, contestă licitaţiile publice de achiziţionare a tabletelor şi a laptopurilor pentru şcoli şi elevi, întârziindu-le fără vreun motiv anume, ba chiar, pentru achiziţionarea măştilor, au făcut un tărăboi imens cu furturile şi corupţia guvernanţilor, încă nedovedite de vreo instanţă.

Înainte de Dragnea, partidul avea un cu totul alt comportament şi altă orientare, fiind ataşat în principal intereselor social-economice ale oamenilor săraci, defavorizaţi, punând umărul alături de socialiştii europeni la întărirea Uniunii Europene, la promovarea valorilor sale. Acum, liderii PSD, dacă nu se ciomăgesc între ei pentru întâietate în partid, se bat orbeşte cu morile de făcut vânt pe scena politică, generând haos şi neîncredere în instituţiile statului.

De ce o fac? Fiindcă este pentru întâia dată când nu au cu ce se lăuda în campanie: nu pot aduce în discuţie realizările ultimelor lor guverne Dăncilă, Tudose, Grindeanu fiindcă nimeni nu-i mai crede din pricina OUG 13 care trebuia să-i scape de puşcărie pe Dragnea şi mulţi alţii. Nu se poate ierta nici eliberarea a peste 22000 de infractori, criminali, violatori, corupţi…, nici demiterea de către ei înşişi a ultimelor 3 (trei!) guverne prin moţiuni de cenzură şi nici masacrarea legilor anticorupţie.

Este motivul principal pentru care PSD, Pro România şi ALDE fac presiuni, deocamdată doar mediatice, pentru amânarea alegerilor locale şi a celor parlamentare. Numai că trendul actual de scădere a bazinului stângii româneşti e fără de întoarcere: săracii, şomerii, defavorizaţii şi-au găsit de lucru în ţările occidentale, iar revenirea lor în patria-mamă să voteze stânga nu se va produce până la creşterea semnificativă a veniturilor din muncă… Şi până atunci, mai este.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: