Peste 15.000 de solicitări de dispozitive electronice cu conexiune la internet au fost făcute de elevi suceveni

> Două treimi din cereri vin din mediul rural

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Cezar Anuţei, a declarat că în judeţ s-au centralizat până în cursul săptămânii trecute peste 15.000 de solicitări pentru dispozitive electronice cu conexiune la internet din partea elevilor.

Anuţei a spus că cele 15.315 solicitări de dispozitive electronice cu conexiune la internet au fost depuse de elevi la unităţile de învăţământ, aşa cum prevede ordinul MEC nr. 4738/20 iulie 2020, dispozitivele urmând să fie achiziţionate prin programul naţional „Şcoala de acasă”.

El a mai spus că, din totalul cererilor înregistrate, 6.166 de solicitări sunt de la elevi din mediul urban, iar 9149, de la elevi din mediul rural.

De precizat este că în ordinul menţionat sunt prevăzute atât criteriile generale, cât şi cele specifice pentru selecţia beneficiarilor acestor dispozitive prin programul naţional „Şcoala de acasă”.

Criteriile generale pentru selecţia primară a beneficiarilor acestui program sunt: „elevii din învăţământul primar, gimnazial şi secundar (clasa pregătitoare, clasele I-XII, şcoala profesională), forma de învăţământ de zi, cu frecvenţă, înmatriculaţi la început de an şcolar în unităţi de învăţământ de stat, precum şi elevii proveniţi din medii defavorizate”. Criteriile specifice pentru selecţia beneficiarilor sunt: „elevii ai căror familii nu deţin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet, elevii care nu deţin în folosinţă personală un dispozitiv electronic cu conexiune la internet şi elevii de cetăţenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanşarea pandemiei de Covid-19 şi care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”.

Consiliul de Administraţie al ISJ Suceava a aprobat, în data de 5 august a.c., procedura operaţională privind modul de aplicare a programului naţional „Şcoala de acasă” de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţ.

Conform Ordinului MEC nr. 4738/20.07.2020, distribuirea dispozitivelor electronice cu conexiune la internet către beneficiari se realizează în baza unei cereri scrise şi a unei declaraţii pe proprie răspundere a părintelui/tutorelui legal sau a elevului, dacă este major, potrivit căreia familia sau potenţialul beneficiar al programului naţional „Şcoala de acasă”, după caz, nu deţine un dispozitiv electronic cu conexiune la internet. Totodată, unitatea de învăţământ va încheia cu părintele/tutorele legal/reprezentantul legal al elevului sau cu elevul major un contract de comodat care are ca obiect darea în folosinţă gratuită a dispozitivului electronic cu conexiune la internet. Acelaşi ordin prevede că durata contractului de comodat este de un an şcolar, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învăţământ respectivă.

Reamintim că Ministerul Educaţiei şi Cercetării a început demersurile pentru achiziţionarea a 250.000 de dispozitive electronice din data de 7 mai, când a fost alocată, prin hotărâre de guvern, suma de 150 de milioane de lei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: