O campanie de prevenire a furturilor din locuinţe a fost lansată de Poliţia Suceava

> Poliţiştii avertizează sucevenii să fie atenţi ce fotografii postează în mediul online

 Poliţia Judeţeană Suceava a lansat un program de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului. „Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!” este noul mesaj al poliţiştilor pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe.

Potrivit sursei citate, analiza datelor de interes operativ la nivelul judeţului Suceava pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului relevă o scădere semnificativă (minus 415 infracţiuni) în primele 7 luni ale anului 2020, când au fost sesizate 2.707 fapte penale contra patrimoniului, faţă de primele 7 luni ale anului 2019.

Deşi, din punct de vedere statistic, infracţiunile de furt din locuinţă sunt în scădere la nivelul judeţului, totuşi acestea reprezintă un fenomen social complex, rezultat al interacţiunii dintre factori sociali, individuali, dar şi a unor condiţii sociale favorizante.

Cazuistica penală în domeniul furturilor din locuinţă relevă că acest fenomen nu este unul întâmplător, cu o evoluţie spontană, ci formele de manifestare îşi află resursele în societate, în disparităţile sociale ale indivizilor care o formează, în contradicţiile şi disfuncţiile apărute la nivel macrosocial, dar şi a oportunităţilor (case aflate în construcţie, fără a fi supravegheate, îmbătrânirea populaţiei, specifică mediului rural, postarea pe site-urile de socializare a unor imagini explicite cu bunurile din locuinţe etc.) care apar în manifestarea acestui fenomen, precizează IPJ Suceava.

În judeţ, 50% din infracţiunile contra patrimoniului sunt furturi

Sursa citată subliniază că, în judeţ, una din două infracţiuni contra patrimoniului este infracţiune de furt, iar una din cinci infracţiuni de furt este furt din locuinţă.

În acest context, poliţiştii suceveni au iniţiat campania „Catalogul de furturi”, ce se va derula pe o perioadă de o lună şi va beneficia de implicarea tuturor structurilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului: Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Ordine Publică, Proximitate, Criminalistic, Investigaţii Criminale.

Campania a debutat la data de 4 septembrie 2020. Ea îşi propune să (re)aducă în atenţia sucevenilor modurile de operare cele mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protecţia locuinţei şi a bunurilor personale: > Fii cu un pas înaintea hoţilor; > Fă-ţi o listă de control cu toate măsurile de siguranţă posibile şi verifică-le înainte de plecare; > Când lipseşti de acasă, asigură-te că toate uşile şi ferestrele sunt încuiate; > În cazul în care lipseşti pe o perioadă mai lungă de timp, roagă prietenii sau vecinii apropiaţi să treacă să ridice corespondenţa; > Instalează un sistem de alarmare în locuinţă; >Dacă locuieşti la bloc: încuietoarea de la uşa locuinţei trebuie să nu permită accesul din exterior la şuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul uşii pentru a evita prinderea şi ruperea lui; > Dacă locuieşti la parter sau la etajul I, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoţi.

Mai mult, solicită administraţiei: montarea unui interfon la intrarea în scară şi utilizarea acestuia în mod corect pentru a şti exact cine intră în clădire, dotarea cu încuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare, iluminarea bună a holurilor şi palierelor blocului.

Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră: atunci când plecaţi o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet; nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare (Facebook, Instagram etc.) în surse de informaţii pentru infractori; făceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele personale şi fotografiile pe care le postaţi; evitaţi prieteniile cu persoanele pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care „i-aţi întâlnit” doar în mediul online.

„Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!” avertizează Poliţia Judeţeană Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: