Prof. univ. dr. Mihai Dimian:

Aeroportul Suceava riscă să piardă din importanţă

> Potrivit lui, există mecanisme administrative prin care poate fi sprijinit în această perioadă

Prof. univ. dr. Mihai Dimian consideră că autorităţile sucevene ar trebui să aplice mecanisme administrative pentru sprijinirea Aeroportului Suceava, care riscă să îşi piardă din importanţă în contextul în care companii aeriene low cost preferă aeroporturile din Bacău sau Iaşi.

 „Vor mai trece mulţi ani până când vom avea autostrăzi care să conecteze Suceava de sudul şi vestul ţării şi, implicit, de vestul Europei. Până atunci însă, aeroportul este principala noastră poartă către lume şi a investitorilor şi turiştilor străini către Suceava.

Din păcate pentru Suceava, după ultimele mutări ale Wizz Air şi Blue Air, Bacăul ajunge foarte aproape de a deveni principala poartă aeriană pentru regiunea Moldovei, depăşind chiar aeroportul din Iaşi, în timp ce aeroportul din Suceava scade ca importanţă.

Bacăul are avantajul geografic al unei poziţii centrale pentru regiunea Moldovei, precum şi faptul că locuitorii unei regiuni sărace apelează preponderent la companii aeriene low-cost, care caută, astfel, costurile cele mai scăzute, şi nu neapărat calitatea infrastructurii.

Avantajul geografic este amplificat în această perioadă în care fluxul de persoane din Ucraina şi Republica Moldova este limitat, însă există mecanisme administrative prin care să sprijinim Aeroportul Suceava, dacă ne preocupăm.

Doar ca exemplu, preiau un paragraf dintr-un comunicat al lui Ilie Bolojan, primarul de la Oradea: «Derulăm o procedură de selecţie, în parteneriat cu aeroportul, pentru reluarea zborurilor externe. Având toate aprobările necesare, ar urma să acordăm subvenţii companiilor aeriene care ar lega Oradea de alte aeroporturi europene în anii următori. Suma de un milion de euro, aprobată de Comisia Europeană şi Consiliul Local Oradea, poate fi accesată de maxim 3 companii»”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: