Deputatul PNL Dumitru Mihalescul cere soluţii ministrului Educaţiei

 > El are în vedere creşterea gradului de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar din judeţul Suceava cu profesori titulari

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a solicitat ministrului Educaţiei, Monica Anisie, să prezinte soluţii pentru creşterea gradului de ocupare a posturilor vacante din învăţământul preuniversitar din judeţul Suceava cu profesori titulari

În întrebarea adresată ministrului, Dumitru Mihalescul o felicită pentru că, în ciuda contextului epidemiologic determinat de pandemia Covid-19, a reuşit cu maxim profesionalism să desfăşoare, în cele mai bune condiţii, atât sesiunile examenelor naţionale de bacalaureat şi evaluare naţională, precum şi concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar din anul 2020.

„Acest succes ne permite să privim către anul şcolar viitor cu maximă speranţă şi fără să avem nevoie să recuperăm restanţe din perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă” spune deputatul.

În judeţ, numeroase posturi didactice acoperite cu suplinitori

El arată însă că în judeţul Suceava se înregistrează în continuare un număr foarte mare de posturi didactice neocupate de personal didactic titular.

„Astfel, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, înaintea examenului de titularizare se înregistrau următoarele posturi vacante: 107 posturi complete, cu viabilitate mai mare de 4 ani, 395 de posturi complete, cu viabilitate mai mică de 4 ani, şi 604 posturi incomplete. În urma examenului de titularizare, 406 cadre didactice au promovat examenul, pentru a putea deveni titulari în învăţământ. Astfel, posturile neocupate prin concurs vor fi ocupate de personal didactic suplinitor, ceea ce nu ne conferă cea mai mare garanţie a calităţii din învăţământul preuniversitar” a menţionat Mihalescul.

El menţionează că, deşi în acest scurt mandat nu a putut modifica structural modul competitiv de ocupare a posturilor didactice din învăţământ, constatând deficitul major de personal didactic bine pregătit, solicită ministrului Monica Anisie să prezinte soluţiile pe care le anticipează pentru a creşte gradul de atractivitate pentru tinerii absolvenţi de facultate de a ocupa o poziţie didactică în învăţământul preuniversitar, mai ales în mediul rural.

Mihalescul a mai cerut ministrului să spună dacă are în vedere ca – împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi cu reprezentanţii autorităţilor locale – să propună pachete atractive pentru stabilirea tinerilor învăţători/profesori în mediile mai puţin favorizate: „Vă rog să precizaţi dacă aveţi în vedere ca pentru examenul de titularizare în anul 2021 să modificaţi atât Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale, cât şi metodologia de ocupare a posturilor didactice, astfel încât să se stimuleze ocuparea posturilor didactice prin concurs de către titulari bine pregătiţi şi să se descurajeze permanentizarea ocupării posturilor de către suplinitori”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: