PS Damaschin:

„Să nu luăm hotărâri pripite atunci când suntem tulburaţi”

> Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Dumbrăveni

Sâmbătă, 29 august 2020, în ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost în mijlocul credincioşilor din parohia „Naşterea Maicii Domnului”, Dumbrăveni II, Protopopiatul Suceava 1.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, împreună cu părintele Doru Ionel Budeanu, protopop al Protoieriei Suceava 1. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei Salcea. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Bogdan Norocel a fost hirotonit diacon, iar diaconul Gheorghiţă Hriţcan a fost hirotonit preot.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Damaschin a spus: „Astăzi este ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica a rânduit mai accentuat să ţinem minte ziua de astăzi ca zi de tristeţe şi de aceea şi postim astăzi în orice zi ar cădea Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, deşi el prin moarte, prin trecerea aceasta de la viaţă, a trecut tot la viaţă şi este în Împărăţia Lui Dumnezeu. Sfârşitul Sfântului Ioan Botezătorul a fost unul tragic, dar de aşteptat. Aş vrea ca noi cei de astăzi să nu luăm hotărâri importante în viaţa noastră atunci când nu suntem tare bine, când suntem într-un fel sau altul tulburaţi, când nu suntem liniştiţi, când nu suntem într-o stare sufletească bună, că de asta a luat Irod hotărârea să-i taie capul, că nu era limpede la minte; era ziua lui de naştere şi, ca la orice zi de naştere, mai ales la oamenii cei importanţi, era mâncare multă, iar lângă mâncare multă era şi băutură din belşug… Nu luaţi hotărâri pripite, nu luaţi niciun fel de decizii atunci când sunteţi tulburaţi, mai aşteptaţi, mai amânaţi şi veţi vedea cu alţi ochi aceeaşi problemă şi veţi simţi cu o inimă mai caldă şi mai bună aceeaşi situaţie şi pentru aceasta să ne ajute şi să ne lumineze Dumnezeu pentru mijlocirile Maicii Sale Preacurate şi pentru mijlocirile Sfântului Ioan Botezătorul, a cărui pomenire o facem noi astăzi”.

Construcţia Bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Dumbrăveni a fost începută în anul 1924 şi finalizată în 1947 (când a fost sfinţită de Mitropolitul Irineu Mihălcescu), lucrările fiind coordonate de părintele paroh Mihai Răţoi. Materialele folosite la construcţia bisericii, piatra şi cărămida, au provenit din pichetele de grăniceri demolate odată cu unirea din 1919 de la graniţa Bucovinei cu vechiul Regat, de la Burdujeni şi Vereşti.

În prezent, Parohia Dumbrăveni II este păstorită de preotul paroh Ionuţ Agapi.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: