Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (12)

Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (12)

Întrebări de pandemie

Insomnii. Între doi amici: – Am auzit că ai dormit cu soţia mea, câtă vreme am fost internat în spital cu Covid-19! – Aş fi vrut eu, dar ea nu m-a lăsat să închid un ochi în toate nopţile acelea!

Ironie. Într-un articol publicat în „Le Figaro”, specialistul în geopolitică Renaud Girard arată că în lume oricum mor anual şaizeci de milioane de persoane, iar în Franţa, săptămînal, mor 11.500 de oameni. De unde şi părerea că psihoza trebuie combătută tot atît de tenace precum virusul. Altfel, mai spune Renaud Girard, vom avea curînd şi mai multe victime provocate de prăbuşirea economiei, de întreruperea circuitelor de aprovizionare, de sechelele psihologice şi fizice ale carantinei şi chiar de punerea între paranteze a educaţiei copiilor. Există o expresie la care ar trebui poate să reflectăm mai mult în prezent: ironia sorţii. Deseori destinul pare că se joacă cu noi, ba chiar că se amuză. După Primul Război Mondial a izbucnit o epidemie, (este vorba de gripa spaniolă) care a provocat mai mulţi morţi decît luptele de pe toate fronturile între 1914 şi 1918. În Rusia, războiul civil izbucnit după venirea bolşevicilor la putere a însemnat un număr mult mai mare de morţi decît intrarea Imperiului Ţarist în conflict de partea Franţei şi a Marii Britanii. Hazardul, sau elementul neprevăzut, provoacă deseori efecte contrare faţă de ceea ce încearcă să obţină, cu eforturi enorme, liderii politici sau actorii istoriei. În 1950, Mao a declanşat în China campania de distrugere a păsărilor pe motiv că se hrăneau cu o parte din recolta de cereale. Consecinţă: au proliferat insectele şi lăcustele, producţia de cereale s-a prăbuşit, iar bilanţul foametei care a urmat a fost de treizeci de milioane de morţi. S-ar putea ca peste cîţiva ani sau peste cîteva decenii istoricii să rămînă stupefiaţi analizînd măsurile luate astăzi pe planetă pentru frînarea epidemiei şi să le considere „excesive”. Sau să descopere că au murit ulterior mai mulţi oameni din cauza măsurilor de stopare a virusului decît direct din cauza virusului.” (Matei Vişniec).

Întrebări (de pandemie). Fără a fi adepţii teoriei conspiraţiei, să notăm, întâi, câteva distanţe: Wuhan – Shanghai = 629 km, Wuhan – Beijing = 1052 km, Wuhan – Milano = 8700 km, Wuhan – New York = 12000 km, Wuhan – Etli = 8670 km, Wuhan – Londra = 8880 km, Wuhan – Paris = 8900 km, Wuhan – Spania = 9830 km, Wuhan – India = 3575 km, Wuhan – Iran = 6560 km. Totuşi, coronavirusul din oraşul Wuhan nu a avut niciun efect în metropolele chineze din apropiere (Beijing, Shanghai – capitala economică a Chinei), dar în schimb… moarte în Italia, Iran, ţări din Europa şi distrugerea economiei mondiale! Toate zonele de afaceri din China sunt în siguranţă! Ceva nu este în regulă! Pe de altă parte, China a înrăutăţit situaţia economică a întregii lumi, dar astăzi ea însăşi este în siguranţă! Poate, oare, fi vorba de o conspiraţie pentru a guverna lumea? Practic, virusul de la Wuhan a ajuns în întreaga lume, dar nu a ajuns la Beijing, Shanghai! De ce? Oameni mari din lume au fost infectaţi cu Corona, staruri de la Hollywood, ministrul de interne al Australiei, ministrul sănătăţii al Marii Britanii, soţia primului ministru al Spaniei şi acum prinţul britanic Charles, dar în China, Corona nu a atins nici măcar un singur lider, un singur militar-comandant! De ce? Beijingul este oraşul în care locuiesc toţi liderii Chinei, aici locuiesc şefii politico-militari, cei care deţin cu mână forte puterea Chinei. Nu există carantină la Beijing! Este deschis! Corona nu are efect aici. Shanghai este oraşul care conduce economia Chinei, este capitala economică a Chinei, aici trăiesc toţi oamenii bogaţi din China! Cei care menţin industria în funcţiune. Nu există carantină nici aici! De ce? Virusul Corona a distrus economia la nivel mondial, mii de oameni şi-au pierdut viaţa, milioane au fost bolnavi şi nenumărate persoane au fost închise în case, în multe ţări. Astăzi, întreaga lume poate fi închisă! Economia se opreşte, dar toate oraşele majore din China sunt deschise, iar începând cu 15 aprilie, China a deschis şi Wuhan! Lumea întreagă este lovită de teroare! Acum nu prea apar noi cazuri în China, iar China este deschisă! Un alt lucru important este că piaţa bursieră din întreaga lume a scăzut aproape la jumătate, dar cota Chinei pe piaţă nu a scăzut! Nu există niciun efect al acestui virus şi pe piaţa chineză? Oricare ar fi aceste lucruri, ele justifică cel puţin o întrebare: Corona este o armă a Chinei, pe care China a lansat-o pentru distrugere în lume? După ce a ucis „câţiva oameni” (raportat la populaţia sa), China controlează acum perfect acest virus!? Poate că are şi medicamente, pe care nu le împarte lumii!? De ce? (Întrebări pe internet).

Măşti. Propun să ne scriem, cu carioca, numele pe mască. Măcar ca să ştim pe cine trebuie să salutăm, pe stradă.

Nimic. „Nimic, în locul unde stai./Groaza nopţii nu te-nfioară;/Nu trebuie teamă să ai,/ Nici de săgeata care zboară/În plină zi, nici de ciumă.” (Biblia în versuri, 2014)

Teatru. După reluarea activităţii turistice, ca oferta sa să fie mai atractivă, proprietarul unei pensiuni (un actor pensionar) a dat fiecărei camere numele unei piese de Shakespeare. Când o pereche de tineri proaspăt căsătoriţi a primit camera „Îmblânzirea scorpiei”, tânăra a protestat vehement. Gazda a procedat în mod diplomatic şi le-a dat tinerilor camera „Mult zgomot pentru nimic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: