Preasfinţitul Părinte Damaschin, la pomenirea ÎPS Pimen:

„Răbdarea şi îngăduinţa să fie însoţite de smerenie”

Marţi, 25 august a.c., la Mănăstirea Sihăstria Putnei a avut loc parastasul ÎPS Părinte Pimen, la împlinirea a 3 luni de la trecerea sa la cele veşnice.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica mare a Sfintei Mănăstiri, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Serviciul divin şi slujba de parastas au reunit în prezenţă şi rugăciune credincioşi din localitate şi împrejurimi, părinţi stareţi şi maici stareţe din eparhie.

Înaltpreasfinţitul Pimen a fost răbdător, îndelung răbdător

Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Damaschin a spus: „Dintre toate multe pe care ni le-a lăsat Înaltpreasfinţitul Pimen să nu uităm că el a fost – şi ar vrea să ne înveţe şi pe noi – a fost răbdător, îndelung răbdător. Nouă ne lipseşte asta, suntem grăbiţi, luăm hotărâri pripite, nu stăm să cumpănim (cum frumos zicea el) lucrurile şi de aceea suportăm consecinţele. Iubit de cei mai mulţi, vorbit de rău de unii, uitat de alţii, puţini dintre aceştia din urmă fiind chiar purtători de sutană. Să nu uităm mai întâi de toate că Înaltpreasfinţitul a răbdat şi ne-a răbdat. Eu trei ani am stat lângă Înaltpreasfinţitul, alte persoane au stat mai mult, unii, unele aproape jumătate de secol. De câte ori Înaltpreasfinţitul ştia şi dorea să se facă într-un anumit fel, de foarte multe ori şi totuşi făcea altfel; era mai bun cum gândea şi cum ştia Înaltpreasfinţitul, dar dădea el un pas înapoi, se lăsa el pe sine, se călca el pe sine şi făcea altfel. De ce? Ca să fie pace! Acesta era cuvântul lui şi ceda şi pentru asta mare plată va avea de la Dumnezeu şi în faţa unui părinte stareţ care dorea să-şi impună voia sa şi câteodată şi în faţa unei maici stareţe şi în faţa unui preot şi în faţa cuiva din administraţie şi în faţa unui om simplu doar să fie pace şi Dumnezeu lucra în mod minunat căci deşi era mai bine cum zicea Înaltpreasfinţitul, de multe ori pentru smerenia şi răbdarea Înaltpreasfinţitului lucrurile ieşeau bine şi pe calea aceasta. Uneori însă, Dumnezeu nu îngăduia asta şi, pentru a ne da o lecţie nouă, unora tineri, alţii poate nu tineri dar întăriţi într-un fel în voia proprie, spunea «Hai să vedeţi şi voi!», că avea dreptate bătrânul şi nu voi şi lucrurile ieşeau prost. Atunci, necertându-ne, vrând să ne înveţe, Înaltpreasfinţitul zicea, de multe ori zicea: Cine mă ascultă va ieşi bine, cine nu mă ascultă, va fi mai greu. A «profeţit» că la mormântul lui vom veni şi vom face cărare şi deja primele bătătoriri pe această cărare sunt făcute. Sunt doar 3 luni de când a plecat la odihnă, noi am rămas cu cele ale lumii – bine ar fi şi cu cele ale Cerului – şi cred că şi mai tare se va bătători cărarea la mormântul Înaltpreasfinţitului, întâi pentru a ne cere iertare. Nu l-am ascultat totdeauna, am făcut voia noastră (unii mai mult, alţii mai puţin). Să venim să-i cerem iertare, să-i cerem binecuvântare şi ajutor şi să învăţăm de la el să răbdăm mai mult, să fim îngăduitori mai mult şi Dumnezeu cu mila Lui va întoarce lucrurile înspre bine. Răbdarea şi îngăduinţa vor fi însoţite de smerenie, aşa cum răbdarea Înaltpreasfinţitului a fost din belşug învăluit de smerenia lui ca arhiereu, ca monah şi ca om. Veşnică să-i fie pomenirea, primească Dumnezeu sufletul lui în Împărăţia Lui cea veşnică şi de acolo de sus Părinte Arhiepiscop adu-ţi aminte şi de noi cei puţini aici în Duh care ne aducem aminte de Înaltpreasfinţia voastră”.

Pomenirea s-a încheiat cu un Trisaghion la mormântul ÎPS Părinte Pimen, data de 25 august 2020 fiind şi ziua în care Înaltpreasfinţia sa ar fi împlinit 91 de ani de viaţă.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI