Ion Lungu şi-a prezentat obiectivele noului mandat de guvernare a Sucevei în perioada 2020-2024

>„Mi se pare corect ca fiecare partid să-şi lanseze platforma de administrare a oraşului, astfel ca sucevenii să judece în cunoştinţă de cauză” a spus primarul în funcţie, la prezentarea programului pentru cel de-al cincilea mandat, >Pentru viitorul primar prioritatea de „grad zero” este gestionarea epidemiei, deschiderea anului şcolar şi întoarcerea la o viaţă „cât de cât normală, în condiţiile actuale”

Sloganul echipei PNL pentru mandatul 2020-2024 este „Experienţă şi responsabilitate. #Se poate” a făcut cunoscut, ieri, Ion Lungu, primarul în funcţie al Sucevei, la prezentarea programului cu care va candida pentru încă 4 ani la conducerea executivului din reşedinţa de judeţ.

Potrivit primarului, experienţa derivă din administrarea municipiului încă din anul 2004, iar faptul că sucevenii l-au „suportat”, confirmă respectiva experienţă.

Testul coronavirusului

În ceea ce priveşte responsabilitatea, Ion Lungu a dat exemplu relevant „testul coronavirusului”, menţionând, însă, că în „perioada următoare este mult de lucru în municipiul Suceava”. Unul dintre pilonii programului candidatului Lungu şi echipei de consilieri liberali este cel intitulat „Suceava educată”, iar în circumstanţele crizei de sănătate publică marea provocare fiind deschiderea noului an şcolar, pe 14 septembrie. Suceava, cu 0,4 cazuri la mia de locuitori, se încadrează în „scenariul verde”, ceea ce presupune începerea cursurilor „cu toţi copiii la şcoală”.

 Inteligenţa, în slujba comunităţii

Un al doilea pilon, cel numit „Suceava inteligentă”, este axat pe proiectul „Smart City”, o parte fiind deja implementat şi constând în transport electric în comun; iluminat public tip LED; creşterea eficienţei energetice a sediului Primăriei; autoturisme, biciclete şi trotinete electrice; sistemul de supraveghere cu camere video; încălzire în sistem centralizat pe biomasă; APLICAT – proiect de emitere a documentelor în regim electronic şi de arhivă digitală. Un concept nou lansat este „Smart City Center”, o idee de „a aduna în jurul Primăriei toate minţile geniale din oraş”, inclusiv din Universitate şi unităţile şcolare, în scopul de „a le pune în slujba comunităţii”.

Ion Lungu a prezentat măsurile pe care le va gestiona personal în noul mandat de guvernare a oraşului în perioada 2020-2024, pentru viitorul primar prioritatea de „grad zero” fiind gestionarea epidemiei, deschiderea anului şcolar şi desfăşurarea în condiţii de siguranţă a actului educaţional. Lungu a mai enumerat, în acelaşi sens, stabilirea de reguli şi proceduri în toate domeniile şi întoarcerea la o viaţă „cât de cât normală, în condiţiile actuale”, introducerea digitalizării şi sprijinirea medicilor de familie.

Pe latura de infrastructură, edilul-şef are în plan materializarea proiectului celei de a doua centuri de ocolire a municipiului; finalizarea rutei alternative Suceava – Botoşani; amenajarea de parcări supraterane; construirea de pasaje subterane, inclusiv la Bazar; continuarea procesului de modernizare a străzilor. Cu privire la educaţie, candidatul PNL la un al cincilea mandat de primar îşi ia ca puncte de reper modernizarea infrastructurii educaţionale, cu finalizarea construirii grădiniţelor din Burdujeni şi din centru; ridicarea de grădiniţe noi în cartierele Iţcani şi Obcini; încheierea proiectelor de învăţământ dual de la colegiile „Petru Muşat” şi Tehnic Alimentar, dar şi lucrările de la noul corp al Colegiului „Petru Rareş”. În sănătate, amenajat ar urma să fie pasajul dintre Spitalul Vechi şi Spitalul Nou, cu continuarea finanţării lucrărilor de modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă se vor face prin înfiinţarea parcului industrial pe terenul de la fosta Termica, modernizarea pieţelor agroalimentare George Enescu şi Iţcani, precum şi prin introducerea încălzirii în bazar.

Dacă va fi ales, Ion Lungu spune că va pune bazele unui cartier nou pentru tinerii din diaspora şi va proceda la extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale în cartierele de pe dealurile Mănăstirii şi Tătăraşi; la extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică pe noile străzi; reabilitarea reţelelor de transport distribuire şi furnizarea energiei termice şi realizarea canalizaţiei cablurilor de telecomunicaţii.

Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sucevenilor, actualul primar se angajează la finalizarea lucrărilor de amenajare a zonei de agrement de pe malul Sucevei şi a celei din parcul Şipote; realizarea „centurii verzi a oraşului”, cu 20 km de piste pentru biciclete; înfiinţarea sistemului de transport public metropolitan de călători; modernizarea Ştrandului municipal şi acordarea din indemnizaţii pentru părinţii care angajează bone.

La capitolul „sport-cultură”, actualul şef al municipalităţii vorbeşte despre construirea sălii polivalente, modernizarea Stadionului „Areni” şi construirea unui nou stadion la ieşirea din Suceava; reabilitarea Curţii Domneşti; modernizarea Casei de Cultură; înfiinţarea unei minifilarmonici. Nu în cele din urmă, accent se va pune pe digitalizarea Primăriei şi a unităţilor de învăţământ, iar cetăţenii vor fi implicaţi mai mult în luarea deciziilor, inclusiv prin organizarea de referendumuri.

Un semn că oamenii ne acceptă

„Mi se pare corect ca fiecare partid să-şi lanseze platforma de administrare a oraşului, astfel ca sucevenii să judece în cunoştinţă de cauză. Cu mare lejeritate, în două săptămâni am strâns 10.200 de semnături pentru candidaturile ca primar, cât şi ale consilierilor locali. Iată un semn că oamenii ne acceptă, ne doresc în continuare să conducem oraşul” a spus ieri, la prezentarea programului pentru cel de-al cincilea mandat, Ion Lungu, primarul în funcţie al Sucevei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: