ÎPS Calinic:

„Fără credinţă, nu ne vom putea bucura de Împărăţia lui Dumnezeu”

> Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Suceviţa

 În ziua sărbătorii Schimbarea la Faţă a Mântuitorului (6 august), Mănăstirea Suceviţa şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte şi părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, părintele Aurel Goraş, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, părintele arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, părintele arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana Rădăuţi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Calinic a explicat importanţa acestei zile de prăznuire: „Schimbarea la Faţă a Domnului ne descoperă puterea de transfigurare şi de îndumnezeire prin Sfânta Liturghie, rugăciune, meditaţie şi contemplaţie. Căutaţi-le, nu pe Tabor, ci în Biserică. Sigur le veţi găsi! Revenind la cele prezentate în pericopa evanghelică a praznicului, trebuie să subliniem că detaliul principal îl constituie schimbarea înfăţişării lui Hristos pe Tabor, în sensul de revelare a firii Sale dumnezeieşti. El nu a devenit în acel moment Fiul lui Dumnezeu, ci S-a arătat pe Sine că El este Fiul lui Dumnezeu; şi aceasta pentru a spulbera îndoiala din sufletele Apostolilor Săi. Lumina în care apare, faţa strălucind ca soarele, veşmintele luminoase, precum şi glasul din cer mărturisesc că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, «Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat», cum rostim în mărturisirea de credinţă. De aceea, Dumnezeu Tatăl cere tuturor să credem că Hristos este Fiul Său cel iubit. Fără o atare credinţă, nu ne vom putea bucura de Împărăţia lui Dumnezeu”.

Slujba a fost prilejuită de hramul aşezării monahale, ctitorie a familiei Movileştilor din timpul voievodului Petru Şchiopul, şi s-a desfăşurat pe un podium special amenajat în incinta aşezământului monahal, iar răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: