Conform Mirelei Adomnicăi, deoarece strategia de dezvoltare va fi finalizată abia în decembrie

După 4 ani în care CJ Suceava nu a reuşit să atragă fonduri europene, judeţul va pierde încă un an

Candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, marţi, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că judeţul va pierde încă un an de absorbţie de fonduri europene pentru că actuala conducere a Consiliului Judeţean nu s-a preocupat să elaboreze şi să adopte strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului, care este primul act necesar pentru promovarea de proiecte cu finanţare europeană.

Ea a arătat că strategia judeţului aflată în vigoare expiră în acest an şi că a fost elaborată cu datele din anul 2009 şi adoptată în 2011, subliniind că judeţul Vaslui a elaborat o nouă strategie, aflată din luna iunie 2020 în dezbatere publică.

Nu-mi doresc să aplicăm strategia de dezvoltare a judeţului Vaslui

„S-a înţeles greşit. Evident că nu-mi doresc să aplicăm strategia de dezvoltare a judeţului Vaslui” a spus Mirela Adomnicăi, care a subliniat că doar a arătat că judeţul Vaslui a elaborat acest document esenţial pentru absorbţia de fonduri europene, în timp ce judeţul Suceava nu.

Ea a menţionat că analiza SWAT a judeţului Vaslui i-a trezit un sentiment de milă, pentru că judeţul Vaslui nu are acces direct la culoar feroviar, aerian, are încă mare parte din drumurile comunale pietruite sau de pământ, se confruntă cu lipsă de cadre medicale şi cu insuficienţa cadrelor didactice.

Adomnicăi a mai spus că i-a atras atenţia, în mod special, în ceea ce priveşte analiza punctelor slabe ale judeţului Vasului, că judeţul are resurse turistice limitate, mai ales din perspectiva peisajelor, lipsa staţiunilor turistice atestate şi numărul mic de locuri de cazare.

Suceava, un judeţ cu un mare potenţial de dezvoltare

„Şi din acest punct de vedere suntem un judeţ binecuvântat care pleacă cu un avantaj foarte mare şi din ceea ce priveşte potenţialul de dezvoltare” a precizat Mirela Adomnicăi.

Ea a subliniat, însă, că judeţul Vaslui, în această situaţie nefavorabilă pe care o are, şi-a conceput o strategie de dezvoltare economico-socială, ca urmare a unui proiect implementat în 2018 şi finalizat în luna iunie 2020.

„Din iunie 2020, CJ Vaslui a organizat două întâlniri pentru consultare, proiectul fiind în dezbatere publică şi accesibil pe site-ul CJ Vaslui. În schimb, la Suceava, pe site-ul Consiliului Judeţean am găsit că CJ Suceava demarează acest proiect pentru elaborarea strategiei de dezvoltare economico-socială în luna iunie 2020, când deja judeţul Vaslui avea deja concepută această strategie” a menţionat candidatul PSD.

Ea a atras atenţia că termenul de realizare a acestei strategii a judeţului Suceava este decembrie 2021.

„Eu ştiu că avem o strategie din anul 2011 care expiră în acest an, iar în 2021 încă se lucrează la viitoarea strategie, în condiţiile în care din 2021 debutează următoarea programare financiară europeană 2021-2027 pentru absorbţia de fonduri europene. În afară de faptul că am ratat 4 ani în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene în judeţul Suceava, ne pregătim să mai pierdem un an. De ce? Pentru că nu avem strategie în 2021” a declarat Mirela Adomnicăi.

În conducerea CJ Suceava nu sunt persoane care să ia lucrurile în serios

Ea a spus că sucevenii pierd din cauză că la conducerea CJ Suceava nu se află persoane preocupate să ia lucrurile în serios.

„Nu avem filarmonică, aşa cum are Botoşaniul, dar nu avem nici strategie, aşa cum are Vasluiul. E păcat de judeţul acesta binecuvântat, cu suceveni harnici, care nu au norocul să aibă în conducerea judeţului persoane care să fie preocupate şi care să ia lucrurile din timp. Suntem binecuvântaţi, avem un potenţial extraordinar, trebuie să ştim să-l valorificăm, iar ceea ce înseamnă 2021-2027 din perspectiva fondurilor europene, cu cele cinci linii directoare, se pliază perfect pe nevoile judeţului, inclusiv pentru crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Eu o spun în cunoştinţă de cauză. Noi nu avem o problemă cu lipsa locurilor de muncă în judeţul Suceava. Noi avem o problemă cu locurile de muncă mai bine plătite în judeţul Suceava, astfel încât sucevenii să nu plece din ţară, ci să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit” a conchis Mirela Adomnicăi.

Candidatul PSD la funcţia de preşedinte al CJ Suceava a mai spus că cel mai important proiect cu finanţare europeană al CJ Suceava, modernizarea drumurilor judeţene pe axa strategică Suceava – Iaşi, trebuia să fie finalizat în septembrie 2020, dar că abia acum au început lucrările. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI