Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (9)

Când din oraş lipsesc locuitorii

 Boli „salvatoare”? „Războiul şi foametea nu sunt eficiente. În schimb, boala a oferit cel mai eficient şi mai rapid mod de a ucide miliardele care trebuie să moară în curând pentru a fi rezolvată criza populaţiei. SIDA nu este un criminal eficient, deoarece este prea lent. Candidatul meu favorit pentru eliminarea a 90% din populaţia lumii este Ebola (Ebola Reston), deoarece este extrem de letală şi ucide în câteva zile, în loc de câţiva ani. Trebuie să creştem mortalitatea cu 90% la om. Uciderea oamenilor… Gândiţi-vă la asta… Ştiţi, gripa aviară e bună, de asemenea. Pentru că, cel care supravieţuieşte, va îngropa mai apoi nouă semeni” (Dr. Eric Pianka, profesor de ecologie evolutivă la Universitatea din Texas, a indicat soluţii pentru reducerea populaţiei lumii la o conferinţă cu privire la controlul populaţiei).

Desculţ. Un bărbat intră într-un magazin de încălţăminte şi cere o pereche de pantofi ieftini, mărimea 42. Vânzătorul îl priveşte atent, profesional şi îi spune că mărimea corectă este 44, iar pantofii cu numărul 42 sigur o să-l strângă. – Aveţi dreptate. Dar eu sunt şomer de când cu pandemia, am şi Covid-19, fiul meu se droghează, fata mea se prostituează, nevasta mă înşală, aşa că singura mea satisfacţie este seara, când mă descalţ.

Oraş (pustiu). „Mi-am luat legitimaţia de jurnalist, mi-am pus o mască de protecţie peste gură şi peste nas şi m-am dus să văd cum arată Parisul pustiu. Nu puteam rata aşa ceva. Şi bine am făcut. Senzaţia este mai mult decît stranie, mai mult decît suprarealistă. Am avut impresia că mă aflu într-un film, sau într-un decor pregătit pentru un film-catastrofă. Am pornit de dimineaţă, de pe la ora 8 (…) Ceea ce i se întîmplă în prezent speciei umane este ceva enorm, grav, halucinant. Cînd dintr-un oraş lipsesc locuitorii, de fapt oraşul începe să nu mai aibă sens. Iar puţinii oameni pe care i-am întîlnit, fie că făceau jogging, fie că dezinfectau uşi sau intrări în staţiile de metrou, fie că se duceau cu căruciorul la cumpărături. În loc să salveze oarecum situaţia, nu făceau decît să adîncească senzaţia de gol, întrucât aveau ceva fantomatic. Cînd vezi doar un singur om alergînd pe sub colonadele fără viaţă de pe Rue de Rivoli, senzaţia că te afli în universul lui Chirico sau al lui Dali se amplifică. Dacă o girafă cu coama în flăcări ar fi traversat Place de la Concorde, nu m-aş fi mirat, dacă şi cele două orologii de la fosta Gare d’Orsay ar fi început să se topească nu m-aş fi mirat, dacă aş fi văzut cum faţada Operei Bastille se dezlipeşte ca un afiş gigantic şi se scurge pe trotuar, nu m-aş fi mirat, întrucît mi-aş fi spus că mă aflu într-o pictură de Magritte… Iar dacă Turnul Eiffel s-ar fi ridicat în aer şi ar fi rămas suspendat deasupra Parisului, mi-aş fi spus cu seninătate că am pătruns într-un tablou de Marc Chagall. El a pictat, de altfel, de multe ori Parisul şi în toate aceste tablouri monumentele mitice parcă o iau razna, Notre-Dame apare înclinată, Turnul Eiffel pleoştit…” (Matei Vişniec, „Plimbare prin Parisul pustiu sau lumea lui Chirico”, în „Bucovina literară”, Suceava)

Pericol. „A rămas această pestă neagră din secolul XIV doar o amintire? Din păcate nu! În iarna anului 1910, de exemplu, aproximativ 50000 de persoane au murit de ciumă în Manciuria, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii înregistrează anual mii de noi cazuri, iar numărul continuă să crească. S-au descoperit noi tipuri ale acestei boli, tipuri rezistente la tratament. Într-adevăr, dacă nu se respectă normele de igienă elementare, această pestă continuă să fie o ameninţare. Cartea «Pourquoi la peste? Le rat, la puce et le bubon» (De ce această pestă? Şobolanul, puricele şi buboiul), editată de Jacqueline Brossollet şi Henri Mollaret, prezintă următoarea concluzie: «Fără să fie nicidecum o boală a vechii Europe din Evul Mediu, …ciuma ar putea fi, din păcate, o boală a viitorului”. (Blogul lui Băluţescu)

Psiho. Sfat din partea Asociaţiei Psihiatrilor: «Dragi cetăţeni! Pe perioada carantinei este considerat normal să vorbiţi cu plantele de apartament, cu canarul, peştii din acvariu ori cu câinele sau pisica. Vă rugăm să ne contactaţi doar dacă acestea încep să vă răspundă!”

Scrisoare (către nimeni). „Ce ne facem cu sărutul, domnilor guvernanţi,/ Ai, să zicem, pe pământ, o iubită/ S-au tras bariere între continente, dacă ea va ajunge, totuşi, aici/ Şi nu păstrează distanţa socială, va fi pedepsită.// De la doi metri distanţă e greu să săruţi,/ De la doi metri n-o poţi îmbrăţişa/ Şi apoi toţi suntem suspecţi de infecţii/ Dacă este contaminată, cu Covid-19, chiar iubita ta?!// Dar infecţia a ucis, băgând-o în gropile comune, iubirea,/ Cu sărutul se petrece o istorică, blestemată nedreptate.// A făcut ilegală şi dragostea de părinţi/ Dacă-i iubiţi, staţi departe, cât mai departe de ei/ Suprema dragoste pentru cei ce v-au plămădit/ E să nu mergeţi la înmormântare, că din sicriu boala o iei.// Ne vom face bine dacă păstrăm distanţa/ Armatele nu mai au voie la război/ Va fi o pace relativă pe pământ/ Plutoanele de execuţie sunt şi ele din doi în doi.// Distanţa, distanţa, distanţa./ Un vid compact trebuie să poarte împrejur fiecare/ Nu s-a inventat un prezervativ pentru coronavirus, nu vă dezbrăcaţi iubitele,/ Amorul cade sub incidenţa ordonanţelor militare.” (L. Avramescu, „Scrisoare către nimeni”, aprilie 2020, Sângeru)

Virus. „Dacă m-aş reîncarna, aş dori să revin pe pământ ca un virus ucigaş care să reducă populaţia umană. Creşterea populaţiei umane este, probabil, singura şi cea mai gravă ameninţare pe termen lung, pentru supravieţuire. Suntem în pragul unui dezastru major în cazul în care aceasta creştere nu este temperată – nu doar pentru lumea naturii, ci şi pentru lumea oamenilor. Cu cât sunt mai multe persoane, cu atât mai multe resurse vor consuma şi, implicit, va fi mai multă poluare.” (Prinţul Phillip, soţul reginei Elisabeta, Ducele de Edinburgh, unul din liderii World Wildlife Fund).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: