Expoziţie de artă plastică la Cetatea de Scaun a Sucevei

„Măiestrii moldave – Domni şi domniţe din Moldova Medievală”

> Expoziţia este realizată de artistul Mihail Gavril, originar din Fălticeni > Vernisajul este programat pentru vineri, 14 august

Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB) şi Asociaţia Culturală „Mihail Gavril” organizează, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada 14 august – 20 septembrie a.c., expoziţia de artă plastică „Măiestrii moldave – Domni şi domniţe din Moldova Medievală”, realizată de artistul Mihail Gavril.

Potrivit MNB, vernisajul va avea loc vineri, 14 august, ora 16, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun. Expoziţia va fi prezentată de pr. dr. Gabriel Herea.

Mihail Gavril este un artist plastic consacrat, originar din Fălticeni, stabilit la Bucureşti, care, de-a lungul timpului, a expus în mai multe rânduri, în România, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Austria şi Suedia.

La Suceava, a mai fost prezent doar în aprilie 2019, la expoziţia aniversară a Grupului Patru+.

Expoziţia propusă în Paraclisul Cetăţii de Scaun a Sucevei este una inedită, care adună 43 de lucrări – unele ce l-au consacrat de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziţii axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ştefan cel Mare şi Alexandru Lăpuşneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu.

Prin toate elementele compoziţiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade şi portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceţi, broderii bizantine, siluete de biserici etc.), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om şi destin la moştenire şi dăinuire. Artistul foloseşte pentru toate acestea grafica, pastelul şi colajul, culorile de apă, acuarela şi acrilicul.

Vizitarea se va desfăşura cu respectarea condiţiilor legale, afişate la Casa Custodelui. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: