A XIII-a ediţie a Festivalului internaţional „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni

Iubirea de Eminescu este mai mare decât pandemia

Festivalul a pornit din iniţiativa unor împătimiţi de Mihai Eminescu, într-o zi de 15 ianuarie 2002. Însă unii dintre acei împătimiţi nu au mai ajuns să se bucure de cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului. Cu pioşenie, cu strângere de inimă îi amintesc aici pe cei care astăzi au rămas doar amintiri: ziariştii Mugur Geu, Dan T. Gürtesch, poeţii Ion Cozmei şi Liviu Huzdup. Dintre cei rămaşi, trebuie să-l amintim aici pe poetul Ion Beldeanu, fostul preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB) şi redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”.

Această manifestare dedicată poetului fiinţei româneşti Mihai Eminescu nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuţia iubitorului de Eminescu Mihai Chiriac, secretarul Primăriei Dumbrăveni. O modestă contribuţie a fost adusă şi de subsemnatul.

Fenomenul cultural de la Dumbrăveni

A III-a ediţie a adus şi primii invitaţi de peste hotarele ţării şi ne facem o obligaţie morală şi de suflet românesc să-i amintim pe academicienii Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija de la Chişinău, Republica Moldova, pe Vasile Bahnaru, tot de la Chişinău, unul dintre cei mai mari apărători ai lui Eminescu şi un fin cunoscător al limbii române, pe inimosul nostru bucovinean, academician Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi, care a lipsit de această dată, din nefericire starea sănătăţii nefiindu-i favorabilă. Îi dorim însănătoşire grabnică.

Următoarele ediţii – datorită primarului Ioan Pavăl, secretarului Primăriei Mihai Chiriac şi Consiliul Local – au făcut din comuna Dumbrăveni locul unde, după Academia Română, s-au adunat cel puţin 7-8 academicieni. Îi amintim pe dl Eugen Simion, Maya Simionescu, actualul preşedinte al Academiei Române, Ion Aurel Pop.

Toate aceste personalităţi şi-au dat girul lor intelectual fenomenului cultural de la Dumbrăveni, cu o veche tradiţie deoarece se presupune că, în opinia unora, Eminescu s-ar fi născut la Dumbrăveni. Este ştiut faptul că, în anul 1902, în prezenţa somităţilor intelectuale ale acelor vremuri s-a dezvelit primul bust din bronz al poetului Mihai Eminescu. Acel bust, din nefericire, azi nu mai există. Dacă în Primul şi al Doilea Război Mondial bustul a fost salvat, după anul 1950 el a fost topit şi băgat în clopotul bisericii din localitate. Unii povestesc că un tractorist ar fi crăpat capul de bronz al poetului nemuririi noastre.

Clopotul bisericii din Dumbrăveni, din bronzul ţestei lui Eminescu

În ciuda acestei pandemii care a adus atâtea decese şi nefericire, totodată, în ciuda cifrei numărului acestei ediţii, Festivalul internaţional „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, şi anul acesta, a fost marcat de prezenţa nemuritoare a lui Mihai Eminescu. Întreaga manifestare s-a desfăşurat în parcul comunei, cu măsuri anti-Covid – distanţare şi măşti.

Au fost prezenţi eminescologul şi împătimitul de Eminescu, Tudor Nedelcea de la Craiova. De la Iaşi a fost poetul Emilian Marcu, proaspăt laureat al premiului Academiei. De la Câmpulung Moldovenesc, criticul literar, trudnicul pe hotarul criticii româneşti Ion Filipciuc. De la Botoşani au fost doamnele Lucia Olaru Nenati, Elena Condrei. Printre cei prezenţi s-au mai aflat Ioan Cristescu, ziariştii Sandrinio Neagu de la Monitorul de Suceava şi Gabriel Ghincea de la televiziunea regională Plus TV.

Cuvântul de deschidere l-a avut primarul comunei Dumbrăveni, care a urat bun-venit oaspeţilor. El a ţinut să spună că: „Astăzi, în ciuda vremii aspre, îl sărbătorim pe poetul naţional Mihai Eminescu, poet al fiinţei naţionale. Anul acesta s-au împlinit 170 de ani de la naştere şi 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Mihai Eminescu este al fiinţei româneşti şi el ne-a binecuvântat limba română pe care noi o vorbim astăzi”.

Secretarul Primăriei Mihai Chiriac a evidenţiat acest moment fast în ciuda cifrei 13: „Am început să regândim momentul de aniversare şi nu putem decât să ne plecăm conştiinţa în faţa tutelarului nostru Mihai Eminescu, poetul şi jurnalistul care de peste 131 de ani ne ţine verticali ca români”.

Tudor Nedelcea, venit special de la Craiova, a evidenţiat condiţia umană a poetului naţional Mihai Eminescu şi a făcut un raport către Mihai Eminescu aducându-l în realitatea prezentului, mai ales acum când „detractorii lui Eminescu au de astă dată ca aliaţi această infecta boală Covid-19”.

Poetul Emilian Marcu de la Iaşi a adus în discursul său fiinţa naţională a lui Eminescu, opinând că poetul s-a născut la Dumbrăveni şi argumentând cele spuse prin faptul că „există dovezi scrise şi, nu mai departe, ce a mai rămas scris pe piedestalul bustului din 1902: «Aici s-a născut Mihai Eminescu»”.

Criticul şi eminescologul Ion Filipciuc a electrizat auditoriul cu argumentele sale: „Pentru cine bat clopotele la Dumbrăveni? Statuia lui Eminescu şi clopotul bisericii rămân acolo. Clopotul de la biserica din Dumbrăveni este din bronzul ţestei lui Eminescu”. A mai adus în discuţie personalitatea lui Titu Maiorescu, venind cu informaţii care pentru unii sunt total necunoscute: „În ce condiţii s-a întâlnit Maiorescu cu miniştrii de Externe german şi austriac? Să fi fost Eminescu obiectul discuţiei lor?”.

Din 2021, Centrul „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni

Au fost citite mesaje din partea preşedintelui Academiei Române, dl Ion Aurel Pop, a dlui acad. Eugen Simion, a dlor acad. Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija de la Chişinău. Un mesaj a fost transmis şi din partea rectorului USV, Valentin Popa.

Îmi simt sufletul marcat de durere deoarece este prima oară când acad. Vasile Tărâţeanu lipseşte de la festival din cauza unei boli necruţătoare şi absurde. Regretul vine şi din partea organizatorilor, în special al primarului Ioan Pavăl şi a secretarului Primăriei Mihai Chiriac.

De la Botoşani, ca în fiecare an, dna Lucia Olaru Nenati, în luarea sa de cuvânt a evidenţiat personalitatea marelui Mihai Eminescu. Ea a mai amintit că poetul nepereche al fiinţei româneşti va dura peste timpuri şi va rămâne în memoria alfabetului limbii române şi al poporului român. De asemenea, a mai ţinut să amintească faptul că poetul naţional era unul dintre marii jurnalişti ai fiinţei noastre.

În încheiere a vorbit primarul comunei, care a ţinut să mulţumească din nou celor prezenţi, spunând că la anul se va inaugura Centrul „Mihai Eminescu”, care va avea ca invitaţi personalităţi ale culturii româneşti din ţară şi de peste hotare, centru care se vrea şi unul al culturii româneşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: