„Semafor“ pandemic defect

Toate-s vechi şi nouă toate;

Ce e rău şi ce e bine

Tu te-ntreabă şi socoate” („Glossă”, Mihai Eminescu)

 Aşa cum am afirmat, de mai multe ori, în ultimul timp, incertitudinea, improvizaţia şi mai ales lipsa de profesionalism a actualului guvern lasă elevii, părinţii, cadrele didactice şi celelalte categorii de personal din învăţământ într-o „ceaţă totală”.

 Şi asta, după declaraţiile „preţioase” făcute, de curând, de „Primul profesor” al ţării, care, după o şedinţă cu „mai marii” statului ne-a comunicat, oficial, câteva lucruri despre care aveam ştiinţă:

> anul şcolar în învăţământul preuniversitar va debuta pe 14 septembrie,

> dorinţa tuturor participanţilor la actul educaţional, de a reveni în şcoli şi de a participa activ la actul didactic,

> importanţa actului educaţional pentru societate şi mai ales pentru viitorul societăţii.

Singura mare problemă pe care o aveau de rezolvat „mai marii” vremii din România era modul în care se va produce revederea copiilor cu cadrele didactice.

Ni s-a livrat un „cod al culorilor” care a avut la bază un algoritm eronat şi ni s-a vorbit despre descentralizarea deciziei. Adică, fiecare director şi consiliu de administraţie vor decide, în funcţie de situaţia epidemiologică şi infrastructură, pentru elevii şcolii pe care o conduc.

Iată că descentralizăm doar responsabilitatea, nu şi decizia. Adică, dacă se întâmplă ca într-o şcoală lucrurile să scape de sub control, vinovat este directorul, chiar dacă a respectat „codul culorilor”.

Mă aşteptam din partea MEN şi MS să emită scenariile probabile ce pot apărea, resursele financiare necesare pentru fiecare scenariu, şi apoi procedurile ce trebuie aplicate pentru fiecare situaţie în parte. Numai aşa se pot lua măsuri uniforme în situaţii epidemiologice asemănătoare, aşa pot fi traşi la răspundere cei care conduc destinele învăţământului.

Tare mă tem că, lăsând arbitrariul să decidă, în şcoli se va „munci intens dar silenţios” (expresia aparţine dnei Ministru). Mă aşteptam ca, în această perioadă cumplită, aplicarea legii finanţării per elev să fie suspendată, astfel încât să se poată achiziţiona materialele sanitare necesare desfăşurării în siguranţă a cursurilor. Cum se poate pretinde unui director să ia toate măsurile care se impun la un moment dat, dacă acesta nu are resursele financiare necesare?

Nimeni nu spune nimic despre elevii care stau în internate, cum vor fi respectate normele pandemice impuse de DSP-uri, cum vor funcţiona cantinele şcolare, ce se va întâmpla cu elevii ce provin din alte ţări, vor fi primiţi în România, vor fi izolaţi şi carantinaţi?

La toate aceste întrebări MEN ar fi trebuit să răspundă, pentru că sunt întrebări care frământă mii de elevi şi părinţi.

 Nu vreau sa creadă cineva că aş fi un cârcotaş, dar nu pot să nu observ că la oamenii şcolii (cadre didactice, personal auxiliar, personal nedidactic) nu se gândeşte nimeni. Fără personalul şcolii, procesul educativ nu se poate desfăşura. Oare de ce să nu poată fi testat gratuit personalul şcolilor atunci când medicul de familie crede ca e necesară o asemenea testare?

La toate aceste întrebări trebuie răspunsuri şi soluţii urgente, pentru că nu mai este timp. Spun asta, dle Preşedinte, pentru că ştim amândoi că timpul suferă modificări doar dacă ne deplasăm cu viteze comparabile cu viteza luminii…

Şi nu este cazul. Actualul guvern poate fi acuzat de orice, numai nu poate fi bănuit că ar ŞTI ce este normalitatea în condiţiile în care nu a reuşit în ultimele luni să finalizeze achiziţia măştilor pentru persoanele defavorizate şi a tabletelor pentru elevi, cum vor reuşi şcolile să parcurgă procesul birocratic, anevoios al achiziţiilor într-o lună sau mai puţin?

Dar ştim…, dle Preşedinte, de toate astea vinovat este PSD, inclusiv de modul eronat în care aţi transmis presei formula de calcul care a stat la baza stabilirii celor trei scenarii pentru începutul anului şcolar.

 Sigur, asta nu se pune, pentru că este „gafa guvernului meu”.

Senator

VIRGINEL IORDACHE

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: