Cu ocazia lansării albumului „Povestea Soarelui”

Hanul Domnesc va fi gazda unui recital al interpretei de muzică veche Doina Lavric-Parghel

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava a anunţat pentru vineri, 14 august 2020, la ora 18, evenimentul de lansare a albumului „Povestea Soarelui” al interpretei de muzică veche Doina Lavric-Parghel.

Evenimentul, care va avea loc la Hanul Domnesc, va cuprinde o microexpoziţie a artistului plastic sucevean Virgiliu Parghel.

Recitalul cunoscutei artiste va fi urmat de lansarea albumului „Povestea Soarelui”, completată de o sesiune de autografe, prezentarea acestuia fiind susţinută de conf. univ .dr. Aurel Buzincu.

Fiica învăţătorilor Maria şi Vasile Fodor, Doina Lavric-Parghel este născută la Lişna-Dorohoi, la 8 kilometri de Livenii lui George Enescu. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în anul 1979, apoi, timp de peste două decenii, a fost profesoară de limba română în Suceava.

A fost perioada în care a cules folclor şi l-a prelucrat în stilul său inconfundabil, acompaniindu-se la cobză. În toată această perioadă, a cântat, a spus poveşti şi a obţinut distincţii, care îi confirmă preocuparea pentru păstrarea purităţii formelor pe care le valorifică în repertoriul propriu, a înregistrat albume colective, individuale, discuri cu colinde de Crăciun şi de Paşte.

Între anii 2005-2010 Doina Lavric-Parghel a cântat alături de Grigore Leşe, în săli de teatru, filarmonici, catedrale, biserici, pe scene din ţară ori din străinătate: Berlin, Frankfurt, Varşovia, Cernăuţi, Chişinău, Basel, Paris, Santiago de Compostela, Morelia, Shanghai.

În anul 2012 apare discul „Poveste din Bucovina”, care este dedicat părinţilor săi şi este însoţit de un album grafic impresionant, realizat de Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat.

O voce unică în peisajul cultural românesc

„Doina Lavric-Parghel este o voce unică în peisajul cultural românesc. Artista povesteşte cântat, cântă poveşti şi rosteşte descântece. Arhaismul textelor din cântecele sale este cuceritor. Prin poveştile şi cântecele sale Doina Lavric-Parghel reînvie o lume străveche. Pentru unii, e lumea bunicilor cu care au crescut, iar pentru alţii e o lume la care nu au avut vreodată acces. Indiferent în care categorie te afli, un concert al Doinei Lavric-Parghel e ca o călătorie în timp” precizează organizatorii.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Respectarea condiţiilor de distanţare socială impuse de reglementările în vigoare şi purtarea măştii sunt obligatorii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: