Trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni

Avanpremiera spectacolului „Micul prinţ”

Marţi, 4 august, la Fălticeni, în curtea interioară a Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a avut loc avanpremiera spectacolului „Micul prinţ” al Trupei de teatru „Birlic”.

Piesa pusă în scenă de actorul şi regizorul Vlad Basarabescu, scenografia Petruţ Dumitrescu şi muzica Laur Tătaru, este o adaptare după „Micul prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry, a patra cea mai tradusă carte din lume şi care a fost votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franţa.

„Este un spectacol pentru copii şi pentru oamenii maturi, care, mai întâi, au fost copii. Vă invităm ca în aceste vremuri grele şi în acest context actual să vă bucuraţi de un spectacol în care îi puteţi aplauda pe elevii cei talentaţi în actorie, din Fălticeni. Aceşti copii au muncit timp de două săptămâni, poate chiar mai mult ca unii dintre noi, adică mai bine de 9 ore în fiecare zi. Două săptămâni m-am trezit în fiecare dimineaţă la ora 8, mi-am băut cafeaua şi am lucrat împreună la acest spectacol. De mâine, mă duc acasă, la Bucureşti, şi mă voi întreba: Ce fac de astăzi?” ne-a spus regizorul Vlad Basarabescu.

Rolul micului prinţ a fost interpretat de Clara Oşlobanu, alături de care au mai evoluat Maria Cuzic, Beatrice Lazăr, Robert Andruşca, Andrei Sava, Denis Triş, Alex Tomegea, Daria Constantin, Ştefania Cornea, Roberta Roman, Delia Tănasă, Claudiu Răileanu.

Călătoria Micului Prinţ este ilustrată vizual de Petruţ Dimitrescu care a conceput un decor simplu ce schiţează imagini de inspiraţie cosmică, dar şi imaginile deşertului, a furtunii şi a vântului, cu o recuzită minimă, adaptabilă la condiţiile din turnee şi la festivalurile la care Trupa de teatru „Birlic” speră să participe. Este o scenografie care capătă dinamică prin mişcarea actorilor.

Muzica semnată de Laur Tătaru ne ţine pe tot parcursul spectacolului în acordurile unui instrument foarte cunoscut, chitara, iar la sfârşit ne bucurăm parcă şi de basmul românesc, printr-o adaptare reuşită a unei melodii preluate din folclorul autohton.

O poveste despre prietenia pură

 Cea mai recentă piesă a Trupei de teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural” aduce pe scenă personajele din basmul scris în 1943 şi care a devenit una dintre cărţile cele mai cunoscute în lume, care a atras teatrul şi filmul, o călătorie stelară a doi prieteni, un cuplu copil – adult, o relaţie umană care ar trebui să se regăsească în orice familie, poveţele din acele vremuri, valabile şi astăzi, dar şi metehnele lumii în care trăim. Este singura piesă de teatru în care autorul şi aviatorul francez Antoine de Saint-Exupéry îşi povesteşte propriul rol, cel al unui pilot naufragiat în deşert, unde întâlneşte un tânăr prinţ căzut pe Pământ de pe un asteroid (rol jucat impecabil de Clara Oşlobanu).

Piesa „Birlicilor” este o poveste despre prietenia pură, fără a ţine cont de vârstă şi spaţiu, este o aventură de o oră în care un copil întâlneşte personaje care îl ajută să descopere drumul către simplitatea vieţii, este simbolul unei umanităţi responsabile şi generoase, care aduce mesajul de speranţă şi fraternitate, iar adultul face o călătorie în sens invers şi descoperă importanţa inocenţei.

Aflate mereu în grabă după tot felul de lucruri mărunte, dar ignorându-le pe cele cu adevărat importante, înamoraţi de propriile orgolii şi căutând răspunsul la alţii, fiecare personaj are propria preocupare, are un viciu, este plin de aroganţă şi, cu excepţia pilotului prăbuşit în Sahara, nimeni nu va găsi timpul necesar ca să deseneze o oaie Micului Prinţ. După această întâlnire cu Prinţul, povestea devine filosofică şi include critici sociale. Se remarcă ciudăţenia lumii adulte în urma întâlnirilor pe care Micul Prinţ le are cu vulpea, monarhul absolut care poate comanda un apus de soare, înfumuratul care vrea să fie primul, chiar dacă este singurul, dar crede că are nevoie de aplauze şi de admiratori, bussinesmanul care numără stelele chiar dacă nu îi aduc niciun folos, lampagiul care consideră că timpul s-a comprimat, geograful care crede în exploratori, şarpele singuratic atoateştiutor, beţivul, care nu este niciodată singur printre oameni, impiegatul de mişcare, care pentru fălticeneni poate că satirizează şi o situaţie locală, gara care nu mai este funcţională de câţiva ani, floarea cu trei petale, negustorul, trandafirii…

De la fiecare dintre aceste personaje, Micul Prinţ are de învăţat câte ceva. La fel şi cei cu care vine în contact au ceva de învăţat din felul său de a vedea lucrurile, începând cu pilotul şi terminând cu noi, spectatorii.

O piesă pentru copii şi adulţi

Aşa cum este redată pe scenă de tinerii fălticeneni, „Micul Prinţ” este o poveste filosofică în care sunt ridicate întrebări esenţiale pentru fiecare: prietenia, dragostea, moartea, timpul, realitatea. O piesă care, aşa cum a spus şi regizorul Vlad Basarabescu, trebuie văzută de copii, atât pentru plăcerea lor, dar şi de adulţi, pentru că transmite emoţie, dar şi veselie şi melancolie.

„Micului Prinţ” din seara avanpremierei i-a lipsit, din păcate, spaţiul. Accesul publicului a fost permis numai în limita locurilor pe scaunele aflate la o distanţă de 2 metri, aspect atent supravegheat de jandarmi. Totuşi, numeroşii spectatori care au dorit să vadă ultima producţie a Trupei de teatru „Birlic” vor putea viziona premiera spectacolului „Micul Prinţ”, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, care se va desfăşura la Fălticeni în perioada 17 – 23 august.

„O excelentă seară culturală”

„A fost o excelentă seară culturală, cu un public numeros, care a răsplătit cu aplauze munca asiduă a regizorului Vlad Basarabescu şi a tinerilor actori. Mulţumiri din suflet dlui Ionel Vasiliu pentru susţinerea proiectului nostru din acest an. Mulţumiri speciale pentru găzduire dlui Anişor Vasiliu, directorul Colegiului Naţional «Nicu Gane», curtea interioară a colegiului fiind o locaţie foarte bună, unde se poate juca teatru. Din cauza situaţiei din acest an, a X-a ediţie a festivalului se va desfăşura numai în spaţii exterioare. Prin bunăvoinţa Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, pe lângă parcarea din faţa sălii «Draga Olteanu Matei», care aparţine CJ Suceava, spectacolele vor avea loc în faţa Muzeului de Artă «Ion Irimescu», la Baza de agrement «Nada Florilor», în curtea interioară şi pe terenul de sport de la Colegiul Naţional «Nicu Gane»” ne-a precizat pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: