Comemorare la Cernăuţi

100 de ani de la moartea lui George Tofan

Duminică, 2 august a.c, de ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie (pe stil vechi – n.red.), în inima bătrânei urbe cernăuţene a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la trecerea în lumea celor drepţi a profesorului George Tofan, pedagog devotat, om politic, poet, publicist şi om de cultură din Bucovina.

Iniţiatorii manifestaţiei au fost subsemnatul, preşedintele Societăţi Bibliotecarilor Bucovineni, şi Alexandru Muntean, preşedintele Asociaţiei sportiv-culturale „Ştefan cel Mare şi Sfânt. La parastas au participat reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din regiunea Cernăuţi: Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Sergiu Barbuţa, ziarist şi blogger din raionul Noua Suliţă, Dumitru Caulea, reprezentând Societatea Muzicienilor Români din Ucraina „Armonia”, Dragoş Olaru, arhivist şi publicist.

Câteva cuvinte despre marele cărturar bucovinean de la Bilca a rostit arhivistul Dragoş Olaru, Alexandru Muntean, Vladimir Acatrini, Vasile Bâcu.

În acest context, am venit cu propunerea ca fiecare societate culturală din Cernăuţi să se angajeze ca să îngrijească de anumite morminte şi parcele din partea ortodoxă a Cimitirului Cental din Cernăuţi.

În cadrul ceremoniei religioase au fost pomeniţi sculptorul Dumitru Gorşcovschi, profesorii universitari Ilie Torouţiu, Ilie Mandic şi Ilie Bacinschi, profesorii Ilie Luceac şi Iliei Gavanos.

George Tofan s-a născut în 1880 în satul Bilca, Bucovina.

La absolvirea liceului din Suceava, în 1900, George Tofan s-a înscris la Facultatea de litere şi filozofie a Universităţii din Cernăuţi, pregătindu-se pentru cariera didactică, într-o situaţie în care „numărul profesorilor români de la liceul din Suceava se împuţinează pe an ce merge şi locul lor îl ocupă profesori străini de limba şi legea, ba de multe ori străini şi de ţara noastră…”.

În anul 1904, la absolvirea facultăţii, a fost numit profesor suplinitor la liceul din Suceava, catedra de istorie. Din toamna anului 1906 s-a transferat la Şcoala Normală din Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, în afara anilor de refugiu.

Este unul dintre fondatorii revistei „Junimea literară” (1904-1914), una dintre cele mai prestigioase publicaţii ale epocii, care a avut un rol extrem de important în dezvoltarea vieţii culturale româneşti din Bucovina.

În anul 1914, în calitate de secretar al „Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română” în Bucovina, a înfiinţat 14 şcoli particulare româneşti.

După izbucnirea Primului Război Mondial, refuzând să slujească în armata imperială, s-a refugiat în România, unde a militat pentru intrarea Ţării în război. A trăit mai întâi la Bazargic, în Cadrilater, unde a fost director la gimnaziul românesc, apoi în Basarabia, unde a rămas până în preajma înfăptuirii Actului Unirii de la 28 noiembrie 1918.

La Chişinău, bucovinenii au format un comitet în frunte cu Ion Nistor, T.V. Ştefanelli, George Tofan, Em. Iliuţ şi N. Cotos, care, la 6 octombrie 1918, a cerut ca teritoriile româneşti din monarhia austro-ungară să se unească cu România.

În 1917, împreună cu Onisifor Ghibu, George Tofan a editat revista „Şcoala moldovenească”, prima publicaţie didactică de limba română din Basarabia. Pe 6 noiembrie 1918 este numit revizor şcolar al judeţului Chişinău, iar în aprilie 1919 Tofan este numit în funcţia de secretar al Departamentul Instrucţiunii Publice din Bucovina, la Cernăuţi.

S-a stins în iulie 1920, răpus de o lungă şi necruţătoare boală.

Drd.ACATRINI VLADIMIR

Foto: Costiceni.blogspot.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: