Terapie prin (auto)ironie

Campioni europeni…, deocamdată !

Caricaturistul Constantin Papuc, foarte cunoscut dumneavoastră (şi) din paginile cotidianului „Crai nou”, ne/ vă pune pe gânduri, totodată stârnind zâmbete cu un nou album de caricatură sau, dacă vreţi, cu o expoziţie personală de grafică umoristică… tipărită, aşa cum poate că se impune la vremuri de pandemie. Aşadar, socotind că poantele savuroase sunt numaidecât molipsitoare, ing. Constantin Papuc – care se remarcă în paginile ziarului nostru şi cu texte în conţinutul cărora asperităţi ale realităţii de odinioară şi de azi sunt tratate cu ironie şi umor – ne propune acum volumul „Deocamdată” (ed. CreArt, Iaşi, 2020), album de caricatură ce poartă menţiunea că desenele din cuprinsul său (100 de pagini în format 21 x 21), cu excepţia a două dintre ele, „au fost publicate, în perioada 2005 – 2020, în ziarul local «Crai nou» Suceava, ziarul în care poţi avea încredere”. În ce ne priveşte, spre a deveni până la capăt solidari cu mesajele transmise publicului de autor, reproducem aici şi desenele (de la pag. 48 şi 97) care n-au apărut până acum în „Crai nou”.

Coperta albumului, în ansamblul său, înfăţişează un iconotext ce poate fi receptat, într-o primă instanţă, astfel: „Am ajuns campioni la creşterea economică!”/ „Deocamdată”… O dovadă că, dacă vrem cu adevărat, cel puţin din perspectiva terapiei prin (auto)ironie, am putea ajunge cândva – unul câte unul, în grupuri mai mici sau mai mari etc. – şi campioni planetari, şi campioni galactici!

Sublima artă a caricaturii este tot un fel de vânătoare

…Lăsând gluma deoparte (dar nu foarte departe), notăm că albumul beneficiază de o „Pseudo predoslovie” semnată (şi printr-o linogravură!) de caricaturistul Mihai Boacă. O redăm în cele ce urmează pentru că e scurtă şi, mai ales, pentru că desluşeşte unele dintre tainele şi pariurile Caricaturistului.

„M-ai rugat prietene să scriu o prefaţă la volumul tău de desene satirice pe care cu osândire îl propui iubitorilor de caricatură. M-am tot socotit ce aş putea spune şi n-a fost spus, ce aş putea înfăţişa şi n-a fost înfăţişat încă. Şi având deasupra umbra măritului Odobescu, care, rugat fiind să scrie o prefaţă la un manual de vânătoare, ne-a îmbogăţit cu măiastrul eseu Pseudokinegetikos. Şi cum sublima artă a caricaturii este tot un fel de vânătoare, o vânătoare a situaţiilor insolite, a sensurilor evidente sau ascunse, a calambururilor grafice sau lingvistice, cu puterile mele limitate, gânditu-m-am la ce mă pricep şi eu oleacă.

…Cu îndârjire, speranţă, durere sau chiar veselie

Şi amintindu-mi că Et in Arcadia Ego, am luat o placă de linoleum şi am început să zgârm într-însa spre a înfăţişa lumii povara imensă a umorului purtată de noi (de tine, îndrăznesc să spun, de mine şi de alţi truditori ştiuţi şi neştiuţi), cu îndârjire, speranţă, durere sau chiar cu veselie pe cărări bătătorite – sau nu – înţeleşi sau neînţeleşi, mângâiaţi rareori de pana gloriei, sau doar mimând această atingere, de cele mai multe ori săraci lipiţi, dar încredinţaţi că acelor ca noi va fi cândva Împărăţia Cerurilor. Cuvânt enorm de altfel, dar ce frumos este să poţi visa înaintea unei coli albe ca în faţa nemărginitului Okeanos.

O victorie a spiritului

Să lăsăm doar ca linia, văzută ca un simbol, să-şi spună povestea, iar tu, prietene, să poţi savura izbânda. Pentru că un volum de caricatură este o victorie a spiritului, a tenacităţii, a credinţei că avem ceva de spus şi, ca un corolar, o victorie raportându-ne la noi înşine.”

Ce ar mai fi (pe scurt) de adăugat? Că, în calitate de consumatori de caricatură, „raportându-ne la noi înşine”, avem, iată, o şansă în plus de a fi învingători – cel puţin până şi preţ de o clipă, de un gând, de un zâmbet – alături de autor. Mai notăm că, pe o pagină, Constantin Papuc i-a numit pe toţi prietenii şi sponsorii care, cu sprijin „moral şi financiar”, au contribuit la editarea albumului. Pagină care conţine şi o precizare: „Pentru desenele din prezentul album responsabilitatea este în întregime a autorului”. Ca atare, de reacţiile faţă de ele sunteţi responsabili numai şi numai dumneavoastră!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: