Au aşteptat 12 ani

UTA şi FC Argeş s-au întors în Liga I

Suporterii din două oraşe ale ţării au uitat duminică de pandemie, de covid şi de orice  restricţii şi s-au bucurat intens pentru revenirea echipelor lor de fotbal în Liga I.

După etapa finală a play-off-ului Ligii II-a, campionii FC Argeş şi UTA au promovat direct,  de pe locurile 1 şi 2,  în prima linie a fotbalului românesc, după partida în care au remizat în Trivale, 1-1.  Şi pentru una, şi pentru cealaltă dintre echipe au trecut 12 ani de când îşi doreau această revenire.

Hora  bucuriei în care s-au prins laolaltă jucătorii piteşteni şi arădeni a început pe gazonul stadionului „Nicolae Dobrin”, la finalul meciului, şi a continuat, cu surle, trâmbiţe şi fumigene, separat, în Piteşti şi Arad.

Sute de suporteri piteşteni şi-au încurajat echipa din afara stadionului şi  s-au bucurat alături de fotbaliştii care apoi au plecat cu maşinile personale în centrul oraşului unde petrecerea a continuat. Nici poliţiştii şi jandarmii  n-au reuşit să „spargă”  grupurile de fani extaziaţi care au strigat, cei mai mulţi cu măştile la gură,  au sărit, au aprins fumigene, s-au filmat şi au postat filmuleţe pe reţelele de socializare.

„După 12 ani, FC Argeş păşeşte din nou în Liga I. Este ceva unic până la urmă. În aceste momente, după tot ce am trăit cu această întrerupere, toate frământările, toate tipurile de antrenament gândite, toate suferinţele pe care le-au întâmpinat jucătorii, este victoria sau promovarea muncii, promovarea unui oraş întreg, poate chiar a unui judeţ. Este promovarea celor mărunţi şi neaşteptaţi, care dintr-o dată au devenit «zmei», pentru că FC Argeş a fost echipa care a propus întotdeauna fotbal”, declara, printre altele, după meci, antrenorul Ionuţ Badea.

 UTA înseamnă Arad

Petrecerea arădenilor a început pe platoul din faţa primăriei,  unde, şi aici, sute de suporteri s-au adunat pentru a se bucura de promovarea „Bătrânei Doamne”, care s-a născut acum 75 de ani.

Pentru arădeni, UTA înseamnă Arad şi Aradul înseamnă UTA şi de aceea promovarea în Liga I este un vis împlinit greu, visul unui oraş întreg devenit realitate după 12 ani de frustrări şi repetate încercări.

UTA, echipa care avea să fie una dintre cele mai titrate echipe de provincie,  a fost înfiinţată în 1945 de baronul Francisc von Neuman, patronul Întreprinderii Textile Arad, devenită mai târziu Uzinele Textile Arad,  al cărui acronim se regăseşte şi astăzi în denumirea clubului.  Puţini suporteri îşi mai amintesc de faptul  că UTA poartă culorile alb-roşu, ca ale englezilor de la Arsenal, echipă îndrăgită de baronul fondator.

„Cinci meciuri cât cinci ani, un play-off incredibil. E foarte bine că, deşi am trecut prin momente dificile, am reuşit să terminăm exact acolo unde am fost înaintea întreruperii campionatului. Am avut momente în care efectiv ne-am clătinat, dar forţa acestui grup a ieşit până la urmă la suprafaţă şi astăzi, în condiţii de presiune foarte mare, atât pentru noi, cât şi pentru Piteşti, ne-am atins obiectivul”, a declarat antrenorul arădenilor Laszlo Balint,  după ce a ridicat trofeul câştigătorului Ligii a II-a.

Rapidul mai stă un an

De cealaltă parte a medaliei finalului de play-off, în Liga a II-a a rămas Rapidul, care a ratat promovarea.  Ca această minune să se întâmple şi  să prindă măcar locul 3 în clasament, giuleştenii aveau nevoie nu numai de o victorie pe teren propriu cu Turris Oltul Turnu Măgurele, dar şi de jocul rezultatelor în partidele de la Piteşti şi Mioveni.

N-a fost însă să fie pentru că nici măcar în ultima bătălie care a depins de ei rapidişii n-au jucat motivat, aşa că n-au marcat, n-au câştigat. Ba au fost conduşi 1-0 din min. 61, reuşind  o inutilă pentru ei egalare în min. 90+7.

Antrenorul Dan Alexa şi-a asumat eşecul Rapidului şi a făcut cu greu declaraţii unui post TV naţional după partida cu Turris.

„Este o campanie ratată. Sunt dezamăgit. Sunt vinovat pentru lucrul ăsta, pentru că am venit şi mi-am pus mari speranţe în promovarea asta. Din păcate, nu am reuşit şi… cam asta e”.

Pătimaşii  suporteri ai Rapidului au sperat până în ultima clipă şi înainte de meci au făcut un adevărat spectacol în timp ce şi-au întâmpinat jucătorii la stadion.

La final însă au rămas cu ochii în lacrimi, dezamăgiţi, apoi au dat o tură la cabine pentru a cere socoteală jucătorilor. N-au avut însă succes, pentru că fotbaliştii au rămas pe gazon până când jandarmii le-au putut asigura protecţia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: