Pluralul care ne prosteşte

Suntem îngroziţi zilnic cu „informaţii“ ca: Românii nu mai vor să poarte mască, cetăţenii nu mai acceptă să stea în carantină ori izolaţi în spitale, oamenii nu se mai tem de virus şi nu mai acceptă dictatura medicilor deveniţi torţionari… Alegătorii ne-au votat pe noi social-democraţii, liberalii, useriştii, aldiştii, udemeriştii… să conducem ţara, nu să devenim marionetele nu ştiu cui… Iată doar câteva exemple, dar, dacă veţi privi la televizor ori veţi citi presa, veţi vedea că excesul de plurale articulate e nelipsit din discursul politic şi jurnalistic, ca urmare adevărul şi realitatea nu mai caracterizează decât parţial spaţiul public românesc.

Aşadar, pluralul articolului hotărât este mijlocul prin care suntem induşi în eroare, fiind principala formă de manipulare de care se folosesc politicienii noştri în lipsa corectitudinii, a adevărului şi a accesului la ştiinţele politice, la ştiinţele bunei guvernări. Să le luăm pe rând pentru a înţelege.

Nu are nimeni informaţii certe despre toţi „românii“ care nu vor să poate mască de protecţie, dar, dacă ne luăm după numărul amenzilor date de poliţişti şi jandarmi, am putea vorbi de câteva mii bune, unii nu le aveau, alţii bravau. Oricum, la TV n-am văzut decât câteva excepţii: unuia i-a fost interzisă intrarea într-un magazin, cu scandal actoricesc, iar altor câtorva sute, poate mii li s-au aplicat amenzi în mijloacele de transport pentru lipsa respectivului accesoriu. Aşadar, în procente, situaţia „celor ce nu vor mască“ ar fi de cel mult unu la mie. Or substantivul „românii“ înseamnă totalitatea cetăţenilor români, referindu-se la toţi cei 19.235.350 de locuitori, după ultimele cifre publicate de INS. Deci, în cifre exacte, minciuna constituie o exagerare de aproximativ 19.000 de ori! V-aţi fi putut vreodată închipui o asemenea degradare a cinstei şi a onoarei de jurnalist şi politician?

A doua „informaţie”: este adevărat că e greu de purtat mască, la fel de adevărat este că toţi am fi preferat să fim sănătoşi, numai că noul coronavirus nu iartă pe nimeni şi atunci autorităţile medicale au impus din primăvară carantinarea, iar pandemia a fost ţinută sub control. Lovitura neaşteptată nu a venit de la virus, ci de la CCR care a scos în afara legii carantinarea şi spitalizarea fără acordul pacientului, iar Avocata Poporului(!) i-a aşezat pe medici între torţionarii sadea. De atunci a apărut posibilitatea de a refuza carantina şi spitalul şi de a beneficia de dreptul de a muri liber acasă. Ceea ce s-a şi întâmplat de câteva săptămâni şi se va întâmpla mai departe.

Nu dispun de cifre exacte, dar presa vorbeşte mereu de sute, de mii…, poate de zeci de mii de „eliberaţi de teroarea medicilor” la nivel de ţară. Toţi cu „dreptul” de a-i infecta pe ceilalţi, inclusiv pe cei dragi. Doar că până la 19.235.350 de „cetăţenii români” minciuna umple mizeria necinstei politicianului care face mare caz de „drepturile omului”, de libertatea de a-i ucide pe alţii şi de a muri fericit cu zile.

În ceea ce-i priveşte pe „alegătorii români“ este vorba de 18.265.583 care au reşedinţa în ţară, iar 717.544(?), în străinătate. Din toţi alegătorii, PSD a fost votat de numai 3.334.000, adică vreo 18%, iar minciuna pluralului „alegătorii“ ascunde restul 82% care nu a votat-o pe Viorica-Vasilica Dăncilă. Aşadar numai 18% le-au dat dreptul să conducă ţara, ceilalţi având alte opţiuni. Oare de ce ne vând gogoşi şi până unde poate ajunge manipularea?

Mereu auzim judecăţi ca: românii vor asta, cetăţenii nu sunt de acord cu…, intelectualii noştri au abdicat de la…, jurnaliştii spun că…, poporul român îşi doreşte…, dar absolut nimeni nu a măsurat prin mijloace ştiinţifice exhaustive ce vor unii şi alţii. Lipsesc până şi sondaje de opinie profesionist realizate, nu cu parti-pris-uri politice evidente. Avem, este adevărat, case celebre de sondare, dar, pe moment, nu pot da măcar un nume neamestecat cumva în politică ori afaceri. Ne bazăm mai degrabă pe asemenea studii făcute de firme celebre internaţionale.

Din păcate, pluralul manipulator nu va putea fi interzis prin lege, aşa cum nu vor putea fi daţi la o parte sforarii politici decât prin vot. Însă cine ne ajută să-i arătăm cu degetul?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: