Paisprezece fermieri suceveni au ieşit din programul roşiilor subvenţionate

>Aceştia au încheiat perioada de 3 ani în care au primit 3.000 de euro/an pentru producţia valorificată cu acte de pe fiecare 1.000 mp

 Mai mulţi fermieri din judeţul Suceava au încheiat Schema de minimis pentru cultivarea de tomate în spaţii protejate, informează Halarampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană. Este vorba despre 14 agricultori care au intrat în program în 2017, alţi 22 rămânând în evidenţele instituţiei agricole sucevene, respectiv cei care au „aplicat” ulterior pentru sprijinul financiar acordat din bugetul statului. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat, producătorii agricoli persoane fizice autorizate (întreprinderi individuale), cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Legumicultorii trebuie să cultive tomatele în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, pe o suprafaţă de cel puţin 1.000 mp.

Până în acest an, producţia obţinută nu putea fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată, de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative. Solicitanţii sunt înregistraţi în registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru fiecare 1.000 de metri pătraţi, valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, fermierul primind banii într-o singură tranşă. Începând din martie 2020, prin hotărâre a Guvernului, au fost aduse modificări actului normativ iniţial care consacra ajutorul în bani.

Astfel, pe lângă cele precizate, de aceasta dată legumicultorii trebuie să obţină o producţie de minimum 3 kg de tomate pe metrul pătrat, introdus fiind registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis este alocată suma de 187,5 milioane de lei, echivalentul a 39,4 milioane de euro, iar valoarea ajutorului va fi „de maxim 3.000 de euro de beneficiar şi an”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: