Umor la… Gura Humorului 2020

Expoziţia de grafică „Bufniţa” are impact foarte mare asupra publicului

Expoziţia de grafică „Bufniţa”, semnată de artistul plastic Radu Bercea, reprezintă personificarea unor oameni, o figură de stil prin care bufniţei i s-au atribuit însuşiri omeneşti.

De la Robert Galavan, muzeograf la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, am aflat că „este o ediţie inedită, în care încercăm să sărbătorim, altfel de cum ne-am obişnuit, 30 de ani de festival”.

„Expoziţia de grafică satirică «Bufniţa» este deschisă de pe 27 iulie şi va rămâne în muzeu şi după festival, pentru că a avut un impact foarte mare asupra publicului, a ridicat şi câteva semne de întrebare: La cine s-a referit domnul Bercea?, Cine este rândunica?, Cine sunt mătuşa Veta, Nataşa, Păcală? … şi aşa mai departe. Sunt foarte multe nume de lucrări cu subînţeles şi fiecare dintre noi se poate regăsi într-o astfel de lucrare” ne-a precizat Robert Galavan.

„Am încercat să personific bufniţa, simbolul înţelepciunii timp de mii de ani, bufniţele fiind asociate cu înţelepciunea în Grecia Antică, atunci când Atena, zeiţa înţelepciunii, era reprezentată de multe ori cu o bufniţă alături. Aşa cum şi poeţii scriu poezii pe o anumită temă, şi mie îmi vine câte o idee, bună sau rea, pe care încerc să o pun pe hârtie. Aşa am ales tematica bufniţelor, iar cei care vizitează expoziţia pot să spună dacă am avut o idee bună sau nu. Toată lumea percepe bufniţa ca pe o pasăre mai puţin drăguţă, dar este pasărea înţelepciunii, iar în unele ţări toată lumea caută o lucrare, un pandant care reprezintă bufniţa. În Franţa, în majoritatea familiilor găsim o figurină, un tablou cu o bufniţă” ne-a spus graficianul Radu Bercea.

În piaţa oraşului Gura Humorului, a avut loc o incursiune în universul vieţii de astăzi

Galeria Artis este amenajată în incinta pieţei agroalimentare din Gura Humorului în ideea de a vedea cât mai multă lume lucrările artiştilor plastici. Printre ei se numără şi Radu Bercea, un reper al artei din Bucovina, care ne prezintă în aceste zile 35 de lucrări reunite sub titlul „Pandemia”.

„M-am gândit că pandemia poate să cuprindă mai multe racile ale societăţii noastre, plecând de la ceea ce se întâmplă în zilele noastre, de la comportamentul oamenilor. Sunt 35 de lucrări, unele sunt cu mesaj, de exemplu «Pune-ţi masca să prinzi pasca!», realizată în preajma sărbătorilor pascale, «Zâmbiţi, vă rog!» spune un fotograf unui om care poartă mască, «Până şi hoţii poartă mască», «Aruncă masca folosită!», «Cea mai gravă boală este prostia!», «Scanarea: Între om şi marfă nu există nici o diferenţă» etc. De când am intrat în carantină am început să desenez, a fost o perioadă în care unii, din lipsă de ocupaţie, au avut de suferit, dar eu nu mă pot plânge de aşa ceva, pentru că eu zilnic desenez.

Următorul proiect este o expoziţie cu expresia facială a diferitelor persoane, vârstnice şi tinere, în diferite situaţii. Nu am ales modelele, am început să lucrez, am deja 5 portrete făcute, va fi o expoziţie în care vreau să scot în evidenţă omul frământat de diferite probleme. Expoziţia va fi tot aici, la Gura Humorului, nu mă mai pot deplasa aşa cum o făceam cândva, mai ales în situaţia deosebită în care ne găsim” spune cu regret artistul plastic Radu Bercea.

Expoziţie in memoriam George Gavrilean

Ediţia din acest an ne propune şi o întâlnire cu regretatul caricaturist, grafician, poet şi pictor bisericesc George Gavrilean. Humorenii care ajung la Galeriile Artis din incinta Pieţei Agroalimentare pot vedea o foarte mică parte a muncii din atelierul lui de creaţie.

„O expoziţie in memoriam George Gavrilean, un foarte bun prieten de-al meu, poet, scriitor, pictor, care a plecat dintre noi prea devreme, în urmă cu câţiva ani. A muncit foarte mult şi cred că asta l-a răpus atât de repede. Aici are 25 de lucrări din perioada sa de glorie, este un omagiu adus de humoreni pentru contribuţia foarte importantă pe care a avut-o în istoria Festivalului Umor… la Gura Humorului. Este o expoziţie pentru cei care vor să admire lucrările unui artist care, din păcate, nu mai este în viaţă, dar prin expoziţiile organizate în oraşul natal, Gura Humorului, îl păstrăm în memorie, mai ales că este unul dintre cei mai productivi artişti locali” ne-a spus artistul Radu Bercea

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: