Doamna din Sevastopol şi cărturarul emerit: Florence Nightingale şi Aron Pumnul

Încotoşmănată în victorienele-i straie de soră medicală de campanie, „Doamna din Sevastopol”, frumoasa Florence Nightingale (1820-1910) alerga într-o lumină difuză, cenuşie, printre cadavre fumegânde, la căpătâiul muribunzilor, în asediatul port Sevastopol, la 1853.

Prenumele ei, Florence, a reactivat doamnelor şi domnilor, deopotrivă, pasiunea pentru frumos şi pentru „Oraşul Florilor”, Florenţa cea Renascentistă, doamna noastră fiind cea care a reformat din temelii sistemul sanitar britanic de război, în calitate de directoare a „Instituţiei pentru Femei Bolnave” din Londra.

De la 1860 şi până astăzi, spitalul londonez „St. Thomas” are propria şcoală de asistente ce poartă numele lui Florence, fondatoarea ei de facto.

Întru acea romantică Epocă victoriană, în Bucovina noastră cea pierdută azi, la Cernăuţi, un erudit cărturar transilvan paşoptist, Aron Pumnul (1818-1866), refugiat în capitala Bucovinei după ce Revoluţia de la 1848 l-a consacrat în istoria neamului, a fost numit prin concurs ca profesor la liceul german din capitala Ducatului Bucovinei, unde l-a avut ca elev pe marele român Mihai Eminescu, cel care la moartea cărturarului – care l-a şi găzduit o perioadă – avea să scrie înlăcrimata elegie „La mormântul lui Aron Pumnul”. Împreună cu Timotei Cipariu, eruditul profesor Aron Pumnul a fondat ziarul „Organul Luminărei”, dar şi alte publicaţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: