Se înfiinţează un muzeu de artă religioasă la Fălticeni

Muzeul Naţional al Bucovinei preia clădirile în care a funcţionat fostul Consulat al Austriei din Fălticeni

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, joi, că după ce Fălticeniul a returnat Consiliului Judeţean Suceava clădirile în care a funcţionat şi fostul Consulat al Austriei, s-a decis să fie transmise în administrarea Muzeului Naţional al Bucovinei şi să se înfiinţeze un muzeu de artă religioasă.

„Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important, pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri şi până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase. Prin efectuarea acestui obiectiv se va realiza un spaţiu expoziţional permanent, care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum şi patrimoniul existent al Muzeului Naţional al Bucovinei, lărgind astfel oferta expoziţională. De asemenea, se va realiza şi un spaţiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu” a spus Flutur.

S-au depus documente pentru finanţare la Compania Naţională de Investiţii (CNI)

„Astfel, am solicitat prin Muzeul Naţional al Bucovinei includerea în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), Subprogramul Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcţiilor, pentru obiectivul de investiţii Consolidare şi reabilitare imobile pentru înfiinţare «Muzeu de Artă Sacră» în Municipiul Fălticeni” a menţionat preşedintele Flutur.

El a explicat că obiectivul investiţiei propuse îl constituie executarea de lucrări de reabilitare şi de modernizare la interiorul şi la exteriorul a două clădiri, iar, de asemenea, se propune şi punerea în valoare a curţii prin sistematizare şi amenajare de spaţii de circulaţie pietonală şi auto, amenajare spaţii verzi cu păstrarea şi toaletarea arborilor valoroşi din incintă precum şi realizarea unei împrejmuiri a terenului.

Clădirile propuse spre amenajare sunt reprezentative pentru Fălticeniul sfârşitului de secol XIX

„Clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului de la sfârşitul secolului XIX, la care s-a păstrat forate bine structura de rezistenţă. Clădirea principală care se doreşte a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro-Ungar în Regatul României în perioada 1886-1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleş, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830” a spus Flutur.

Vreau să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracţie în Fălticeni

El a reamintit că a aprobat şi înfiinţarea, în municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcţioneze în fostul sediu al Arhivelor Naţionale, aflat în aceeaşi clădire cu Muzeul Naţional al Bucovinei, iar de asemenea, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat în muzeu, iar la Siret este reabilitat şi modernizat Muzeul de Istorie, care va prezenta istoria minorităţilor din Bucovina şi unde va fi amenajat un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

„Bucovina este un ţinut multietnic şi multiconfesional, un model al convieţuirii paşnice între minorităţi, iar municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura naţională, merită acest edificiu” a conchis Flutur.

„Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracţie în Fălticeni, o poartă de intrare în Ţinutul Mănăstirilor“. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: