Granturi de un miliard de euro pentru IMM-uri, aprobate de Guvern

Granturi în valoare de un miliard de euro pentru deschiderea a 3 scheme de finanţare necesare IMM-urilor au fost aprobate de Guvern.

IMM-urile au fost puternic afectate de criza coronavirusului. Măsurile adoptate de Executiv vizează sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în cuantum de 1 miliard de euro, a întreprinderilor mici şi mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru şi granturi pentru investiţii.

„Prin măsurile adoptate, un miliard de euro intră direct în economie, prin IMM-urile care vor primi o injecţie directă de capital de lucru şi fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacităţi de producţie. Banii trebuie să ajungă la firme până la sfârşitul acestui an. Este un proiect ambiţios, pe care ne-am angajat că îl vom duce la bun sfârşit şi aşa vom face”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Fondurile ar urma să ajungă la circa 100.000 de afaceri.

Cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile reprezintă microgranturi pentru microîntreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară, granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri şi granturi pentru investiţii productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiţii depus.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară.

Beneficiari sunt întreprinderile mici şi mijlocii care fac dovada prin situaţiile financiare depuse că nu deţin salariaţi cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019, PFA, ONG-uri cu activitate economică şi PFA/CMI, dacă au fost implicte în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulent medical.

De asemenea, granturile destinate capitalului de lucru vor avea o valoare cuprinsă între 2.000 şi 150.000 euro, fondurile alocate fiind în valoare de 350 milioane euro.

Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: