Paralelisme

Doi cărturari în vogă: Jean Froissart şi Grigorie Ţamblac

Bătea cândva drumurile prăfuite ale Europei celei Medii un tânăr pasionat de carte, pornind din Valonia pe la toate Curţile Europei, regăsindu-l când în muntoasa Scoţie, când în însorita Italie, când pe străzile întortocheate ale Parisului, culegând date şi informaţii preţioase, pe care şi le nota într-un carneţel anume, precum ziariştii de azi sau poate că Jean Froissart (1337-1410) era chiar un precursor al lor?

Se lipi de personalităţi europene notabile, urmărind îndeaproape nunţi, intrigi de curte şi campanii militare chiar la faţa locului, ultimele ca un veritabil jurnalist de război, născându-se din toate aceste date culese de el opera sa de căpătâi „Cronicile”. Obsedat de idealurile cavalereşti, trecu cu vederea victimele colaterale ale războiului, ignorându-le total.

În Răsărit, sosea întru acea vreme, în capitala moldavă Suceava, la 1401, un anume kir Grigorie Ţamblac (1367-1420), împreună cu o delegaţie patriarhală, la curtea vrednicului de pomenire domn şi voievod Alexandru cel Bun. Grigorie era de loc din Târnovo, fosta capitală a ţarilor bulgari, şi cunoştea destul de bine moldava veche, fapt ce i-a atras atenţia domnului întru medierea împăcării dintre Mitropolia de la Suceava şi Patriarhia de Constantinopole.

I-a plăcut atât de mult de moldoveni încât le-a pomenit calităţile creştineşti în scris, fiind, la vremea aceea, numit de domnitor ca „presbiter al Bisericii Moldave”. Opera lui de căpătâi, scrisă, desigur, în slavonă, rămâne „Martiriul Sfântului, Slăvitului Mucenic Ioan cel Nou care a fost martirizat în Cetatea Albă”, iar ale sale predici în viu grai puteau fi ascultate de credincioşi de la domn în jos la fiecare Sfântă Liturghie ce se oficia solemn la Mirăuţi, în fosta catedrală mitropolitană a Ţării de Sus. Studiile sale teologice l-au făcut să avanseze în ierarhia de mitropolit de Kiev şi să reprezinte Ortodoxia la Conciliul de la Konstanz, mult mai târziu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: