Gând de lumină. Sărbătoare în calendarul inimii

Sânzienele, fagur de vară, împodobesc cărarea ce duce spre sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. De aici, lumea umblată cu pasul de Cuvioşia Sa, preotul Irimescu, de la Vultureşti la Rădăşeni, se îndreaptă celest spre augustul Pogorârii Sfântului Duh, unind semnificaţia sfintelor zile din 29 iunie cu cea din 6 august. Între cele două sărbători ale creştinătăţii, pământul s-a îngerit în leatul 1945. O aripă de înger a conturat un destin cu alb celest.

Şi iată-ne în prag de ani 75, degustând din aghiazma iubirii, a iertării, a înţelepciunii şi a credinţei alături de Preotul Petru Irimescu. Sacerdotul este la datoria-i de-o viaţă. Timp îndumnezeit şi în altar, şi în amvon, şi pe şantiere de biserici şi pe cărările vieţii. În serviciul divin, în dimensiunea sacră a rugii tăcute şi adânci, în dialogul lăuntric ori cu buchetul de omilii sau potrivind cheia predicilor liturgice, pretutindeni. Forţa sa harică izvorăşte din credinţa în Cel de Sus, din vorbirea simplă cu aromă sfinţită, apropiindu-ne de Dumnezeu cu evlavie, bandajând răni ale sufletului nostru.

Aici resimţim ethosul creştin şi hrana hranei noastre, în lumina caldă a acestui închinător evlavios. Cu Sfinţia Sa, devii călător pe vectorul luminii dumnezeieşti. Drum de suflet străbătut prin cuvinte fierbinţi, ce înmiresmează şi-şi pun amprenta afectivă.

Apostolatul părintelui Petru este legat de ucenicia noastră sacerdotală. Aleasă şi unică trăire. Pătrunzi prin poarta-Piatră şi te pătrunzi de evlavie adâncă. Lecţia părintelui Petru şi lecţiile despre părintele Petru se împlinesc prin omniprezenţa lui Dumnezeu. Sfinţia Sa iubeşte argintul virtuţilor, stabilind cu smerenie, în termeni laici, un parteneriat sufletesc. Aşa cum se cuvine feţelor bisericeşti. Cucernicia Sa îşi foloseşte darul de mare duhovnic şi cunoscător al sufletului omenesc făcând terapeutică creştină cu atenţie, răbdare, modestie şi blândeţe iertătoare. Zideşte contraforturi prin cuvânt înduhovnicit, îndemn şi exemplu personal, dăruieşte carburant pentru propulsia gândului, dând sfat şi propunând soluţii pentru drumul, uneori golgotic, al enoriaşilor şi al credincioşilor de pretutindeni.

”Cum poţi să-ţi vindeci viaţa? Cum îţi poţi întări credinţa? Cum să faci faţă în situaţii fără ieşire?”

”Să ne rugăm împreună neîncetat!”

Dac-ar putea călca dimensiunile timpului, ar fi alături de cei care-i cer sfatul 24 din cele 24 de ore. Totuşi îi are alături, întretăindu-li-se ruga fierbinte către Dumnezeu. Apoi se reîntoarce între oameni, pentru a le da reţetarul duhovnicesc: rugă şi iar rugă. Puterea rugăciunii. Rugă fierbinte. Terapie individuală şi terapie de grup. Tămăduitor celor ce bat la uşa bisericii pentru a-şi cultiva virtuţile creştineşti sau pentru rezolvarea problemelor omeneşti.

Un simplu instantaneu duminical.

La terminarea slujbei, cu anafura în paneraş, trece cu naturaleţe şi zâmbet printre credincioşi, vorbeşte cu fiecare, blagosloveşte, se bucură, încurajează, priorizează problemele. De unde le mai ştie? Cum recunoaşte oamenii şi le cunoaşte doleanţele? Foarte bun pedagog şi psiholog. Doctor de suflete. Dezinvolt, foloseşte metode din old school ce nu au de-a face cu modernele platforme educaţionale. Faţă în faţă. Glasul inimii. Părintele are simţire harică, iubire de oameni şi umor la purtător. În aparenta simplitate este adâncime a cugetării. Părintele se detaşează folosind limbajul ludic şi paremiologic. Este când sfătos şi glumeţ, când dur, dar cu blândeţe iertătoare. A plouat cu har peste Sfinţia Sa. De asta este aşa de mult căutat. „Aşa a spus Părintele!” I s-a dus vestea în judeţele Moldovei. Sfaturile sale au efect de ecou. Cu iertăciune de a-i fi urmărit un parcurs duminical, am gustat lecţia spontană în care părintele zâmbeşte a râdere, cum ar zice Ion Creangă, foloseşte limbaj esopic, strecoară Povestea vorbei ca Anton Pann cu nevinovăţiile lui Păcală, fiind un actant trimis pentru a însenina. Cum? Prin credinţa că rugăciunea salvează sufletele noastre.

Nici timpurile tulburi ale zerodistanţei nu pot stinge fluidul de lumină al rugăciunii. Ba chiar îl amplifică. O butadă ne aminteşte că de atâta gălăgie pe pământ, nu se mai aude nimic din cer. Ruga tihnită ajunge de la Preotul Petru şi de la credincioşi acolo Sus, pentru a vindeca vieţi şi a stăvili urgia covidului.

Radarul spiritual a Părintelui, cuvântul rostit şi rostuit în rugăciune, ajută să ne reînnoim, recăpătându-ne echilibru.

Purtător de lumină, pe creastă de ani 75, Părintele continuă cursa, îndemnându-ne:

În lumină, fii ai luminii!

„Mulţumim, cucernice Părinte! Să ne trăiţi!”

Dumnezeu surâde.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: