Buchiseli. Virgula, precum punctul pe i

„Onorată” cum se cuvine sau, de prea multe ori, neglijată şi tratată cu dispreţ, ca amănunt mai degrabă stânjenitor, virgula, introdusă şi menţinută în scriere cu reguli înmulţite şi (relativ) clarificate, îşi îndeplineşte menirea numai dacă-i cunoşti dichisurile. Cum se ştie şi cum am mai menţionat cândva, ea înlesneşte şi limpezeşte lectura, structurând logic fraza şi propoziţia, dezambiguizând enunţurile cu risc de înţelegere echivocă. Drept care am îndrăznit trimiterea la rolul – conform unei expresii încetăţenite – al punctului pe i. Cum afirma un autor de aforisme (scriitorul şi umoristul Dorel Schor), „Întotdeauna, virgula pune lucrurile la punct.”.

Nu ne propunem nici de această dată să intrăm sistematic în … hăţişul de norme care guvernează – imperativ, prohibitiv sau condiţionat semantic ori pe alte criterii – folosirea acestui semn de punctuaţie. Cei care doresc o asemenea abordare o pot întreprinde pe cont propriu accesând lucrări de specialitate (de pildă, Îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, orice ediţie, fiindcă, de la una la alta, nu s-au operat modificări; în ediţia a V-a, pp. 63-73; GALR-2005, vol. al II-lea, p. 947-955). Aici doar vom prezenta şi analiza (atât cât ne stă în putinţă) câteva cazuri pe care, cu prea mare generozitate, ni le-au pus la dispoziţie o seamă de publicaţii în format electronic.

Vom da întâietate greşelii care ar trebui să creeze celor care nu reuşesc să o evite un sentiment de jenă, în sensul unei alte ziceri a umoristului mai sus pomenit „Mă simt ca o virgulă între subiect şi predicat.” Sentiment valabil şi pentru cei care aşază virgula între subiectivă şi regentă.

  • „acelaşi Donald Trump [,] acuză dur OMS” (evz.ro, 27 mai 2020 ); „Încă nu e clar [,] până când vor fi păsuiţi românii” (romanialibera.ro, 31 martie 2020); „Cum a putut un jurnalist plin de idei în anii 1990 să decadă în acest hal [,] e o întrebare, dar cum îl prezintă unii din colegii lui de presă drept maestru [,] e deja un răspuns” (românialiterară.com, nr.21/2020). Este lesne de constatat că, în primul citat, virgula desparte subiectul de predicat, iar în celelalte, nişte subiective de regentele lor.

Alte implicaţii ale virgulei generatoare de eroare, prin prezenţă sau absenţă, vor fi ilustrate în circumstanţe neordonate după gravitate.

  • „sunt astfel aranjate în scripte [ ] încât abia dacă apar profituri” (românialibera.ro, 27 mai 2020); „E atâta zbatere în mijlocul unor noţiuni – unul, bunul, adevărul, fiinţa – [ ] încât nu poţi să-ţi înăbuşi o strepezeală de cititor…” (romanialiterara.com, nr.11/2020). În primul enunţ, nu există dubii în privinţa necesarei virgule, aceasta fiind cerută de subordonata consecutivă, în faţa căreia se impune. În al doilea enunţ, mai complex, apariţia liniilor de pauză pentru intercalarea unei explicaţii ar putea sugera că virgula devine redundantă. O atitudine mai conformistă, pe care o privilegiem, n-ar elimina-o, ea fiind marcă a consecutivului.
  • „…nu de alta [ ] dar ca să aibă o imagine în legătură cu perspectivele lor”; „în România avem de-a face cu firme sărace [ ] dar cu patroni bogaţi” (romanialibera.ro, 27 mai 2020). Deşi Îndreptarul… şi alte lucrări de specialitate indică obligativitatea virgulei înaintea adversativului dar, cele două citate pot fi considerate o picătură dintr-o baltă a erorilor de acest gen.
  • „în declaraţia asta, cred eu [,] că este cluul acţiunii lui Iohannis.” (evz.ro, 12 decembrie 2019); „Am arătat în evz.ro din data de 6 martie [,] cum corporaţia americană (…) a anunţat…”(evz.ro, 27 mai 2020). Interpretându-l greşit pe „cred eu” ca pe o incidentă de sine stătătoare între virgule, semnatara articolului introduce o virgulă înaintea completivei, ignorând prezenţa conjuncţiei . În al doilea citat, de asemenea, virgula desparte completiva de regentă, autorul fiind, probabil, derutat de acel cum, aici cu funcţie prioritară de relaţie.
  • „şi asta pentru că [,]fiecare Curte a stabilit doar cu aproximaţie aceleaşi cauze”; „Şi totul [ ]pentru că cel mai înalt for al justiţiei este neasumat.” (evz. ro, 29 martie 2020). În primul enunţ, virgula cade ca nuca-n perete după pentru că, în loc să fi fost aşezată firesc înaintea acestuia, din două motive: pe de o parte, fiindcă în felul acesta se marca lipsa unui verb (se întâmplă), iar pe de alta, fiindcă tot acesta introduce o cauzală (despre care nu s-ar putea spune că exprimă „singura cauză care justifică acţiunea din regentă”. În cel de al doilea enunţ, cele două motive ar justifica prezenţa unei virgule.
  • „cum s-o descurca domnia sa cu atâţia şefi deodată: şi Iohannis [ ] şi Partidul Popularilor Europeni (…) [ ] şi Comisia de la Bruxelles?” (romanialibera.ro, 27 mai 2020). Tratarea otova a lui şi drept conjuncţie copulativă şi ignorarea calităţii lui de semiadverb cumulativ în anumite circumstanţe (precum în structura de faţă, uşor de recunoscut) au determinat lipsa a două virgule obligatorii.
  • „Totuşi [,] măsura (…) nu este definitivă.” (evz.ro, 27 mai 2020); „Ca să învingi [ ]aşadar[ ] iubirea de sine [ ] ai nevoie de o atitudine contrară.” (romanialiterara.com, nr.10/ 2020). Îndreptarul…prevede clar: „în interiorul propoziţiei”, adverbul totuşi nu se desparte prin virgulă, pe când „conjuncţia aşadar” se pune „între virgule”. (Despre încadrarea morfologică a lui aşadar ar fi mai mult de discutat; poate, altă dată.). În cel de al doilea enunţ, lipseşte încă o virgulă care ar fi cerută de antepunerea faţă de regentă a unei subordonate finale.

 Punem „punct” aici exemplificărilor şi încercărilor de analiză. Îl vom transforma poate în „virgulă”, dacă ne vom învrednici să reluăm aceeaşi problematică încâlcită…

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: