Din zodia ciumei, în zodia coronavirusului (7)

Candidat de preşedinte

Alcool. Acum, cică alcoolul nu ne mai apără de Covid-19. Al naibii virus: abia a ajuns în România şi s-a şi învăţat cu băutura!

Conspiraţie(?). „Direcţia pe care o urmează Rockefellerii şi aliaţii lor este de a crea un guvern într-o lume care combină supercapitalismul şi comunismul în acelaşi cort, toate aflate sub controlul lor… Mă refer la o conspiraţie? Da. Şi sunt convins că există un astfel de complot internaţional în domeniu, aplicat şi planificat de mult timp, şi care este incredibil de rău în intenţie.” (Congresmanul Larry P. McDonald, 1976, ucis într-un zbor al Liniilor Aeriene Coreene, doborât de către Uniunea Sovietică.)

Covid cel „Darnic”. A ieftinit benzina. Ne-a dat vacanţă plătită. Unul dintre părinţi poate sta cu copiii acasă, plătit 75%. Le-a învăţat pe doamne să facă pâine acasă. A făcut din toate curvele femei de casă şi supergospodine! I-a învăţat pe români să-şi spele mâinile. A adus diaspora acasă. Concluzia: Covid, Preşedinte!

Drac. Dracul când n-are ce face îşi pune opinci. (Folclor)

Holera. „Importată în Europa pe uscat prin Rusia, holera progresează şi, în ciuda carantinei impuse de Austro-Ungaria, va reuşi să treacă Prutul. La 8 iunie 1873 se ivesc primele cazuri la Pesta, în 18 iunie fiind deja la Cluj, secerând în primele trei zile 16 vieţi. După datele disponibile se poate presupune că principalul mijloc de propagare a fost cursul râurilor, cunoscând şi faptul că bacilul se dezvoltă cel mai bine în apă, dar observând şi că cele mai afectate au fost localităţile situate lângă o sursă importantă de apă. Acesta este şi cazul epidemiilor anterioare din Transilvania, dar şi a răspândirii flagelului pe teritoriul francez în timpul holerei din 1854. Probabil că şi migraţiile sezoniere determinate de seceriş au jucat un rol în propagarea rapidă a bolii. Astfel, în comitatul Bihor, holera a ajuns prin secerătorii români veniţi din Transilvania. O ştire din Albina informa cititorii că: „holdele pe unde aceşti nefericiţi lucrau deveniră acoperite de cadavre şi aveau aspectul unui câmp de bătălie după terminarea luptei. În sprijinul acestei ipoteze poate veni şi nuvela lui Slavici, «Pădureanca», ce descrie drama unor ţărani pe fondul secerişului şi al holerei. Aceştia au de ales între a nu respecta ordinele autorităţilor (care interziceau părăsirea satelor sau primirea la seceriş a oamenilor din alte zone) şi o altă situaţie echivalentă, în convingerea lor, cu a muri de foame. Românii acuzau că la propagarea acestei epidemii ar fi contribuit şi procesiunile romano-catolice care au adunat din toate părţile credincioşi la mănăstirea Radna şi, de aceea, autorităţile comitatense au considerat necesară oprirea lor. La începutul lunii iulie, tot prin intermediul Rusiei, holera apare la Iaşi, Oltenia fiind însă contaminată din sudul Dunării, dinspre Tumu-Severin şi Craiova. Perioada de maximă intensitate în Transilvania este atinsă la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, holera «dominând înfricoşător» zona Haţeg, Petroşani, Orăştie, Cluj, Bistriţa şi se stinge abia în septembrie, după ce a secerat aproximativ 35.000 de vieţi în Transilvania şi părţile vestice.” (Ofelia Mora, UBB Cluj-Napoca).

Lansare. Azi am lansat ultima (adică… ultima apărută – puşchea pe limbă! – n.a.) mea carte. Am făcut-o respectând întocmai litera ordonanţei militare: în prezenţa a numai doi prieteni, păstrând distanţa de trei metri între fiecare dintre noi. Apoi, autorul a lansat – la propriu! – câte o carte, pe care ceilalţi doi au prins-o, dibaci, cu mâinile lor, înmănuşate. A fost frumos!

Lumină. O foarte actuală poveste – mai ales în aceste vremuri de cumpănă pentru noi toţi – ne spune că, odată, un şarpe urmărea un licurici. După multe zile, licuriciul obosit se opreşte şi-i zice şarpelui: – Pot să-ţi pun trei întrebări? – Pentru că sunt într-o dispoziţie generoasă, poţi să întrebi! – Fac parte din hrana ta zilnică? – Nu, răspunse şarpele. – Ţi-am făcut vreun rău? – Nu, sigur că nu! – Şi atunci de ce vrei să mă mănânci?… întrebă, exasperat, licuriciul. – Pentru că nu suport să te văd strălucind, răspunse încordat şarpele. Morala: Când luminezi pe drumul tău, dai lumină şi celorlalţi şi asta deranjează lighioanele care pândesc. Şerpii care mănâncă licurici nu înţeleg că vor rămâne în întuneric pentru totdeauna. Păcat…

Previziune. Experţii în educaţie prevăd – pentru vara anului 2020 – o creştere evidentă a nivelului de cultură generală a părinţilor copiilor opriţi de a mai merge la şcoală.

Protecţie. Am şters televizorul cu dezinfectant şi… ups!, nu mai am Antena 3!

Psiho. Sfat din partea Asociaţiei Psihiatrilor: „Dragi cetăţeni! Pe perioada carantinei este considerat normal să vorbiţi cu plantele de apartament, cu canarul, peştii din acvariu, ori cu câinele sau pisica. Vă rugăm să ne contactaţi doar dacă acestea încep să vă răspundă!”

Putere. „Cu cât mă gândesc la faptele din trecut sau de acum, cu atât îmi pare că există o putere necunoscută care-şi face o jucărie din oameni şi din destinul lor.” (Tacit, „Anale”)

Surf. Observ că mulţi pasageri încearcă – pe cât pot – să nu se ţină cu mâna de barele din autobuz ori metrou. Dacă mai durează vreo două luni, prevăd o creştere a numărului campionilor de surf, chiar în regiuni fără ieşire la mare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI