După o campanie de controale a inspectorilor suceveni

Sancţiuni de 180.000 de lei pentru neregulile din construcţii

>Angajatorii nu eliberează adeverinţe de încetare a raportului de muncă, copiile după contractele individuale lipsesc, iar timpul de muncă prestat de salariaţi nu este evidenţiat >Pe şantiere nu sunt utilizate schele prevăzute cu sisteme de protecţie, lipseşte echipamentul individual de protecţie, iar controlul medical pentru lucrul la înălţime nu este efectuat

Mai multe nereguli sancţionate cu avertismente şi amenzi au fost constatate de către controlorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava în cadrul campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Inspectorul-şef Romeo Butnariu declară că în acţiune au fost 13 inspectori de muncă ai Serviciului „Control relaţii de muncă” şi Compartimentului „Control muncă nedeclarată”.

Aceştia au întreprins 25 de controale, în urma cărora s-au dat 9 sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 amenzi însumând 170.000 de lei şi două avertismente verbale. Inspectorii de muncă suceveni au depistat 9 persoane care prestau muncă nedeclarată, între care 6 ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cât şi două care munceau fără contract individual de muncă. Totodată, încă o persoană a fost prinsă la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Deficienţele semnalate pe durata verificărilor au constat în primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, refuzul lucrătorilor de a completa fişa de identificare, neeliberarea adeverinţelor de încetare a raportului de muncă, lipsa copiilor după contractele individuale de muncă la obiectivul de lucru şi neevidenţierea timpului de muncă prestat de salariaţi.

Au fost sancţionaţi 14 angajatori din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM au controlat 15 angajatori, 14 fiind sancţionaţi. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 2 amenzi în valoare de 10.000 lei. Controlorii au descoperit că pe şantiere nu sunt utilizate schele prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sunt balustradele solide şi care trebuie să fie suficient de înalte, având şi cel puţin o bordură, o mână curentă, cât şi o protecţie intermediară. Pe lângă lipsa echipamentului individual de protecţie, inspectorii ITM Suceava au constatat că nu s-au efectuat instruiri adecvate pentru toţi lucrătorii şi care trebuie trecute în fiecare fişă de instruire individuală, nu a fost supravegheată starea de sănătate a lucrătorilor prin controlul medical periodic al medicului de medicina muncii, care stabileşte dacă sunt sau nu apţi pentru lucrul la înălţime, fişa individuală de instruire nu este păstrată la conducătorul locului de muncă şi nu s-a asigurat semnalizarea corespunzătoare a locurilor periculoase din şantier.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: