Analfabetismul funcţional ca miză politică

În România alegerile nu s-au câştigat niciodată numai cu ajutorul unor ideologii, doctrine şi programe politice, oricât de bine făcute şi bine intenţionate au fost, iar asta din pricina ipocriziei acestor 30 de ani de nerespectare a propriilor programe, proiecte şi promisiuni: s-a ajuns până acolo încât între programul cu care se obţinea învestitura guvernului în parlament, program votat în forul legislativ cu putere de lege, şi realitatea punerii lui în aplicare să nu prea mai fie cine ştie ce legătură. Vezi celebrul program făcut de Liviu Dragnea „din scoarţă în scoarţă“ pe care ni-l explica la tablă: tot ce trebuia făcut cică era scris acolo. Numai că, odată intraţi la guvernare, prim-ministrul şi miniştrii săi au lăsat programul să se prăfuiască prin sertare şi s-au apucat de alte celea, de batjocorit şi de întors hotărârile UE, de pesedizarea tuturor instituţiilor statului, de înmulţirea şi sporirea pensiilor speciale şi, nu în cele din urmă, de demolarea justiţiei ca să-şi scape corupţii.

Ba chiar se practica pe scară largă ideea trăsnită că politicienii câştigă voturi multe numai promiţând alegătorilor exact ceea ce vor ei să audă. Că de respectat, nici nu se punea problema.

Nu că ar fi fost pentru prima dată când nu se respectă planurile propuse şi se minte, dar, în fapt, se crease o obişnuinţă ca respectivele programe de învestire să rămână doar pe hârtie. În consecinţă, lipsa credibilităţii a devenit copleşitoare, aşa că nu are niciun rost acum să se încerce adunarea voturilor prin elemente programatice şi ideologice, ca într-o democraţie autentică, ci se va apela la alte mijloace, unele specifice lumii a treia. Care sunt acelea?

De trei decenii învăţământul românesc este lăsat intenţionat în paragină, iar de educaţia adulţilor nici măcar nu se vorbeşte. Priviţi programele televiziunilor celebre occidentale şi veţi înţelege de ce democraţia lor e de referinţă. Era de aşteptat, aşadar, ca la noi să se mizeze pe prostia alegătorilor. Nu e politically correct, nici nu dovedesc eu bună creştere prin această afirmaţie, cer iertare, dar pe asta se va baza viitoarea campanie electorală.

Este adevărat că şi până acum s-a mizat pe prostie, iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare pentru mulţi candidaţi şi unele partide. Se va marşa, ca de obicei, pe două direcţii: 1. în mod firesc, cetăţenii vor uita multe din greşelile fostelor guvernări, fiind ajutaţi să uite printr-o campanie agresivă în mass-media, campanie care le va abate atenţia de la greşelile lor la greşelile adversarilor şi care va încerca să facă din negru jegos alb imaculat; 2. campania se va adapta, în principal, electoratului mai puţin şcolit, analfabeţilor funcţional care se înmulţesc de la an la an şi pe a căror credulitate se vor construi mesajele politice.

În consecinţă, principalii cai de bătaie (vorspann) vor fi următorii: pandemia, distanţarea social-fizică şi protejarea populaţiei de noul coronavirus, ravagiile crizei economice şi măsurile de ieşire din impas, pregătirea sistemului naţional de educaţie în vederea folosirii tehnologiilor didactice specifice lecţiilor la distanţă, iar fostele teme acute în 2016 ca integrarea în UE şi NATO vor fi trecute la şi altele, chiar dacă de la UE ne vor veni banii pentru reforme şi redresare economică.

Care este însă starea electoratului acum? E de remarcat în cele de mai sus completa defazare a actanţilor politici:

  1. electoratul anului 2020 nu mai e acela din 2016 atât de uşor de prostit, fiindcă a trecut prin grele încercări în ultimii 4 ani. Să ne amintim numai demonstraţiile maraton împotriva OUG 13 prin care era măcelărită justiţia şi protestele din 10 august soldate cu mii de plângeri penale nici azi rezolvate;
  2. de atunci, diaspora s-a raliat în proporţie exemplară forţelor progresiste din ţară şi cere insistent recuperarea decalajelor faţă de Uniunea Europeană, dezvoltare economică spre a se putea întoarce acasă, stat de drept, justiţie independentă, transparenţa deciziei politice şi punerea la punct a sistemelor naţionale de sănătate şi de educaţie.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca mizarea pe prostie, pe analfabeţii funcţional să nu dea rezultatele scontate şi cei ce se vor axa pe adevăr şi programe inteligente, în respect faţă de electori, să câştige, iar România să mai facă un pas spre Europa democratică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: