UE ne dă 80 de miliarde euro, dar nu ni le bagă în traistă

Mărturisesc din capul locului că de când urmăresc politica românească n-am văzut atâta ipocrizie din partea unor lideri politici: cică 80 de miliarde de euro puşi la dispoziţie de UE ar fi un nimic, un mizilic cu care ni s-au scos ochii, ceva în bătaie de joc la adresa poporului român…, vai de capul nostru cu asemenea negociatori!

Mă uit la ce scrie şi zice presa online din diferite ţări, bine integrate în organismele europene, şi văd cu totul altceva: un adevărat concurs de idei şi proiecte pentru dezvoltarea economică, pentru revenirea la situaţia dinainte de pandemie, pentru investiţii în educaţie, în sănătate, în cultură şi cercetare. În schimb, pentru o mulţime de jurnalişti, politicieni români cu 80.000.000.000 de euro nu se poate face mai nimic, deşi cu asemenea sumă România poate scăpa de sărăcie şi de alte belele ale subdezvoltării. E clar că bătălia politică şi-a pierdut uzul raţiunii.

Dar să apelăm la „Ce ar fi fost dacă…“ şi să ne imaginăm că România era condusă în continuare vitejeşte de voievodul de Teleorman, iar neconflictuala sa prim-ministră era Viorica-Vasilica Dăncilă. Oare cum s-ar fi desfăşurat negocierile la vârful Consiliului European şi în Parlamentul European? Cred că, într-adevăr, acum am fi fost cu jalea în suflet.

Să ne mai aducem aminte şi că fondurile vor fi condiţionate de respectarea legilor UE şi de existenţa statului de drept, iar România s-a aflat până la sfârşitul anului trecut în situaţia de a-i fi activat art. 7 din tratatele UE, acela referitor la pierderea dreptului de vot. Oare cât de ticălos să fii ca să uiţi că eram cu un picior afară din UE, iar acum, cu 80 de miliarde euro, să faci figuri?

Dar nici varianta hiperoptimistă nu-şi are rostul, cu atât mai mult cu cât sumele respective vor fi alocate nu imediat, ci începând din 2021: aproximativ 30-35 miliarde vor fi granturi pentru lichidarea urmărilor pandemiei, iar 45, credite pentru ajustări economice, bani care nu vor putea fi folosiţi pentru creşteri de salarii, pensii şi alocaţii, cum vrea actuala majoritate parlamentară. Situaţia nu este deloc roz nici în ceea ce priveşte accesarea respectivelor fonduri europene în condiţiile în care până acum rata de absorbţie nu a depăşit de multe ori 30%! Cu toate că s-au creat la nivel de guvern Ministerul Fondurilor Europene, iar la judeţe, comisii speciale care să fluidizeze folosirea banilor de la UE.

Iată de ce ajungem la aceleaşi hibe ale administraţiei româneşti, una din cele mai slabe din UE: absenţa unor reguli clare, lipsa oamenilor competenţi, a specialiştilor şi a experţilor, număr mic de factori de decizie cu viziune europeană, apţi să alcătuiască programe de reconstrucţie şi modernizare a României, care să pună pe hârtie soluţii inteligente de dezvoltare sectorială. Priorităţile deja au fost enunţate de guvernanţi. Sunt aceleaşi priorităţi anunţate în campanii electorale de zeci de ani, şi apoi uitate ori abandonate, nu numai din lipsa fondurilor: dezvoltarea infrastructurii de comunicaţie, autostrăzile, căile ferate fiind o urgenţă, introducerea masivă a digitalizării administrative, dezvoltarea sectorială, precum industrie, educaţie, sănătate, administraţie…

Din păcate, inconştienţa diriguitorilor e vizibilă! Nimeni n-a prevăzut că principala preocupare va trebui să fie pregătirea factorului uman. Dacă până acum nu s-a reuşit depăşirea celor 30 de procente amărâte de absorbţie a banilor europeni, nu ar fi cazul să-i schimbăm ori să-i reciclăm pe specialiştii, finanţiştii implicaţi? Şi nu loco, fiindcă ai noştri de atât au fost în stare, ci direct la Bruxelles şi Strasbourg.

A doua chestiune, la fel de importantă: pentru punerea în operă a programelor şi a proiectelor în valoare de 80 de miliarde de euro va fi nevoie de proiectanţi (technical architects), ingineri şi economişti de clasă, nu pârâţi, cu diplome cumpărate de pe ici, pe colo, ci oameni integri, harnici, bine intenţionaţi, cu respect faţă de documentaţia tehnică şi faţă de lege.

În fine, evident că justiţia românească va trebui să abandoneze disputele interne cu mize politice şi să deschidă ochii asupra respectării legii. Nu de alta, dar aceste fonduri uriaşe trebuie să aşeze România acolo unde îi este locul la nivel european, şi nu să umfle buzunarele şmecherilor ca până acum, iar poporenii fraieri să plătească ratele o jumătate de secol.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: