Stadionul „Tineretului” din Fălticeni se va numi „Constantin Jamaischi”

Începând din această săptămână, Stadionul „Tineretului” de pe strada Maior Ioan din Fălticeni, unul din cele mai vechi stadioane din judeţ, se va numi „Constantin Jamaischi”. Decizia a fost luată în şedinţa din 24 iunie prin votul unanim al consilierilor locali fălticeneni, după ce, timp de două luni, documentaţia depusă la instituţiile abilitate pentru schimbarea denumirii stadionului a primit avizele necesare.

Schimbarea denumirii stadionului este un omagiu adus cunoscutului fotbalist de la Rapid Bucureşti, care a încetat din viaţă la Fălticeni pe 19 mai 2020, la vârsta de 75 ani.

„Consider că schimbarea numelui Stadionului Tineretului, situat în strada Maior Ioan, cu numele unei glorii a fotbalului românesc este o recunoaştere a meritului adus de Constantin Jamaischi fotbalului românesc şi un semn de respect faţă de tot ceea ce a însemnat legendarul sportiv pentru fotbal şi comunitate. Personal, cred că Municipiul Fălticeni are în ultimii ani un stadion pe măsura numelui marelui fotbalist Constantin Jamaischi, iar prin atribuirea acestui nume, fălticenenii, dar şi cei veniţi în municipiul nostru pentru a participa la diverse competiţii sportive pe acest stadion, îi vor cinsti memoria, astfel încât marele jucător să rămână pentru totdeauna aproape de sufletele noastre” a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

După o carieră fotbalistică de succes ca antrenor şi jucător, Constantin Jamaischi s-a întors la Fălticeni pentru a pregăti copiii care îndrăgesc sportul cu balonul rotund pe stadionul care, începând de astăzi (luni, 27 iulie) îi poartă numele, dar şi pentru a-şi trăi liniştit bătrâneţea şi pentru a fi aproape de terenul de fotbal. Constantin Jamaischi este cel care l-a descoperit pe Vasile Maftei, altă legendă rapidistă, care avea să scrie istorie în Giuleşti. Jamaischi antrena în anul 1988, echipa de fotbal CS „Nicu Gane”, unde l-a remarcat pe Vasile Maftei, un copil de doar 7 ani, pe care l-a îndrumat spre sportul de performanţă.

Constantin Jamaischi, fălticeneanul care a evoluat şapte sezoane la Rapid Bucureşti şi patru sezoane pentru Sportul Studenţesc

Constantin Jamaischi in 1967 cu Rapid. Foto: Ziarul de pe net

Constantin Jamaischi sau Nea „Jami”, aşa cum îl cunosc iubitori fotbalului, s-a născut în 1945 în Topoloveni, judeţul Argeş, şi a ajuns la Fălticeni împreună cu familia, ca refugiaţi în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Constantin Jamaischi a fost unul dintre puţinii fălticeneni care s-au remarcat în fotbalul românesc şi internaţional. Drumul spre afirmare începe la Foresta Fălticeni, unde Constantin Jamaischi desfăşoară primul meci în Divizia B la vârsta de 15 ani. A urmat apoi ascensiunea spre prima divizie, unde a evoluat 7 sezoane pentru Rapid Bucureşti şi 4 sezoane pentru Sportul Studenţesc. La vârsta de 17 ani a jucat pentru echipa naţională a României, care, în aprilie ’62, a câştigat Campionatul European de Fotbal destinat celor mai tineri jucători. Acesta a rămas singurul trofeu internaţional din istoria Federaţiei Române de Fotbal: 4-1 în finala cu Iugoslavia. A fost singurul selecţionat „pe bune” la capitolul vârstă, restul colegilor fiind mai mari decât permitea regulamentul, dar cu acte falsificate, pentru a se încadra în categorie.

Anul 1967 are, însă, o semnificaţie aparte pentru Constantin Jamaischi, dar şi pentru istoria fotbalului fălticenean, Constantin Jamaischi făcând parte din echipa pregătită de Valentin Stănescu care a câştigat primul titlu de campioană naţională în sezonul ’66-’67, primul de acest fel din istoria clubului Rapid Bucureşti.

În acelaşi an, Foresta Fălticeni, echipa în care Jamaischi a debutat, ajungea în finala Cupei României. În semifinale, Foresta a eliminat chiar viitoarea campioană, Rapid Bucureşti.

În urmă cu 50 de ani, Constantin Jamaischi, după propriile mărturisiri, ar fi putut să facă pasul către un nume important al fotbalului european. Juventus Torino l-a remarcat după un meci cu Rapid, în Cupa Campionilor Europeni. El, însă, a ales să se întoarcă acasă, unde avea întemeiată o familie.

Constantin Jamasichi şi-a iubit mult localitatea natală, oraşul Fălticeni, de care spunea că se simte foarte legat sufleteşte şi că este cel mai frumos loc din lume pentru el. Şi-a petrecut ultimii ani în linişte, în locuinţa sa din cartierul Maior Ioan.

Constantin Jamaischi a jucat la: Foresta (‘60-’61), Dinamo Bacău (‘61-’62), Viitorul Bucureşti (‘62), Rapid (‘63-’70), FC Braşov (‘70-’71), Sportul Studenţesc (‘71-’75). A antrenat: Foresta Fălticeni, Constructorul Iaşi, F.C. Botoşani, printre cei mai cunoscuţi jucători descoperiţi de el numărându-se Maftei, C. Tănasă, Bîlbă, Şchiopu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: