Klaus Iohannis, după summitul UE:

Vom fi în situaţia de a reconstrui România

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că cei 80 de miliarde de euro vor fi destinaţi relansării economiei româneşti şi a precizat că, din această sumă, 34 de miliarde de euro sunt destinaţi măsurilor de relansare economică post-pandemie. „După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European şi României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani, dragi români, vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziţia României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.

El a precizat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Guvernului pe această temă: „Nu, nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu îşi imagineze cineva că până acum am stat şi am aşteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene şi vreau să detaliez chiar un pic, ca să ştim despre ce vorbim aici”.

Două mari pachete bugetare

Potrivit preşedintelui, suma de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare.

Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027: „Sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a atrage aceşti bani, este nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac unele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni”.

Al doilea pachet bugetar, de 34 miliarde euro, este destinat relansării şi revigorării economice.

„Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie. Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede. Practic, pentru a folosi aceşti bani, avem la dispoziţie doar 6 ani. Şi o parte din aceşti bani este posibil să fie deja disponibilă în acest an, în 2020. Şi aici este nevoie să ne mişcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul naţional aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei. Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm şi ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte”, a conchis Klaus Iohannis.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: