PF Daniel precizează că PS Calinic şi PS Damaschin vor colabora la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

> Frumoasa Bucovină e şi mai frumoasă atunci când e armonioasă duhovniceşte din punct de vedere al lucrării misionare pastorale pe teren

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, i-a felicitat pe cei doi candidaţi la funcţia de Arhiepiscop al Sucevei şi Bucovinei şi a spus că PS Calinic Botoşăneanul şi PS Damaschin Dorneanul vor colabora la conducerea eparhiei.

Potrivit PF Daniel, conlucrarea înseamnă armonie, iar acest lucru va spori unitatea în duh, şi implicit, frumuseţea unei eparhii deja recunoscute pentru frumuseţea ei.

„Unul dintre candidaţi are aproape 30 de ani de arhierie şi celălalt trei ani de arhierie şi cred că aceasta a contat foarte mult, deoarece şi unul, şi altul sunt foarte destoinici, capabili şi responsabili” a afirmat Părintele Patriarh despre Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi despre Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al aceleiaşi eparhii, citat de agenţia de presă a Patriarhiei.

Ambii ierarhi sunt într-o dinamică de lucrare misionară

Despre PS Damaschin Patriarhul Daniel a spus că „a organizat mai multe programe pentru fonduri europene, deci este un câştig pentru o eparhie. Ambii ierarhi sunt într-o dinamică de lucrare misionară”.

PF Daniel a subliniat că între cei doi există, de altfel, o legătură duhovnicească mai veche, deoarece Arhiepiscopul Ales al Sucevei şi Rădăuţilor a fost cel care l-a hirotonit ierodiacon pe actualul Episcop Vicar Damaschin Dorneanul.

Părintele Patriarh a subliniat disponibilitatea bucovinenilor pentru voluntariat: „Este o arhiepiscopie cu un potenţial foarte mare din punct de vedere al voluntariatului”.

Patriarhul României, care a fost pentru o lungă perioadă Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adăugat că „în Bucovina oamenii sar în ajutor, sunt foarte harnici şi darnici, de aceea sunt şi exigenţi. Doresc ca preotul să fie harnic şi să fie activ în general”.

„De aceea, trebuie ţinut seama de specificul zonei. (…) Sunt oameni cu iniţiativă… şi aceasta arată că zona are şi multe aşteptări de la ierarhi: să fie harnici, să fie bine pregătiţi şi, în acelaşi timp, să fie cu suflet părintesc, deoarece, dacă nu există o dragoste părintească pentru credincioşi, ei pleacă, se duc la alte culte”, a precizat Preafericitul Părinte Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adăugat că se aşteaptă şi la continuarea moştenirii lăsate de Înaltpreasfinţitul Pimen: „Întotdeauna trebuie, cu respect faţă de înaintaşi, să continuăm ceea ce a fost bun, luminos, şi să arătăm o unitate a clerului”.

În încheierea cuvântului său, Părintele Patriarh Daniel a reluat ideea unităţii şi conlucrării ziditoare în duh. „Când se fac lucrurile împreună, însuşi faptul că se fac în armonie este foarte edificator pentru cler şi pentru credincioşi… Frumoasa Bucovină e şi mai frumoasă atunci când e armonioasă duhovniceşte din punct de vedere al lucrării misionare pastorale pe teren.”

PS Calinic Botoşăneanul a fost ales cu 30 de voturi din cele 46 exprimate în cadrul alegerii în Sf. Sinod al BOR. (N.B.; Foto: Basilica.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: