„Nunta de aur“ – Fălticeni 2020

Aşa cum a scos în evidenţă părintele protopop Adrian Dulgheriu, participarea la această slujbă de binecuvântare, oficiată în biserică pentru cei sărbătoriţi, a însemnat o bună ocazie pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de convieţuire, pentru toate binefacerile pe care le-au avut în această viaţă, pentru a fi recunoscători lui Dumnezeu pentru ceea ce au primit, dar şi pentru a mulţumi pentru cele care nu au fost chiar foarte bune în viaţă, dar peste care familiile au trecut mai uşor sau mai greu.

„Mă bucur că reuşim să ne vedem, să împlinim o tradiţie, anul acesta puţin altfel, datorită condiţiilor în care ne aflăm. Vreau să vă reamintesc un cuvânt din Sfânta Scriptură care ne spune: Din toată inima cinsteşte pe tatăl tău şi nu uita niciodată durerile mamei tale. Adu-ţi aminte că ei ţi-au dat viaţă, ce le vei da tu în schimb pentru ceea ce au făcut ei pentru tine? Noi, astăzi, încercăm să împlinim acest cuvânt al lui Dumnezeu în viaţa dumneavoastră. Fiecare dintre noi a avut, are, o mamă sau un tată şi încercăm în modul acesta să îi cinstim şi să le arătăm recunoştinţa. Foarte frumos este acest cuvânt: nu uita niciodată durerile mamei tale. Un cuvânt care intră la inima noastră. De câte ori mama nu a plâns pentru noi, de câte ori mama nu a stat şi ne-a vegheat în pat atunci când am fost bolnavi, de câte ori nu a dormit iar noi am dormit. Toate trăirile acestea încercăm cumva, acum, când suntem la maturitate, să le întoarcem dumneavoastră.

În acelaşi timp am făcut o slujbă de mulţumire. Mulţumim Lui Dumnezeu pentru că ne-au oferit această posibilitate, pentru că ne-a dat viaţă îndelungată şi zile îndelungate, şi pentru că am trecut peste toate ispitele veacului acestuia şi peste toate necazurile.

Să vă întărească Dumnezeu, să vă dăruiască putere, sănătate multă, să vă păzească de orice necaz, să fiţi alături de copiii şi nepoţii dumneavoastră. Iar noi vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi oferit fie bisericii, pentru că sunt sigur că mulţi dintre dumneavoastră aţi contribuit la această biserică sau la alte biserici, fie pentru munca depusă la locurile dumneavoastră de muncă şi pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi” a spus părintele protopop Adrian Dulgheriu.

Dialogul sufletesc între nepoţi şi bunici

Nunta de aur este pentru fiecare cuplu un moment unic, greu de atins, mai ales în condiţiile actuale, când noţiunea de familie nu mai este înţeleasă ca în urmă cu 50 de ani. Iar pentru a atinge aceşti ani împreună, atât cu momente fericite, cât şi cu supărări, trebuie trecut cu înţelegere şi răbdare, multe momente grele din viaţa fiecărei familii fiind depăşite cu ajutorul copiilor şi al nepoţilor.

Părintele Adrian Dulgheriu a vorbit şi despre legăturile sufleteşti, foarte strânse, dintre nepoţei şi bunici şi despre rolul lor în educarea generaţiei în creştere, bunicii având multă experienţă de viaţă din timpul creşterii propriilor copii, chiar dacă atunci, poate n-au avut posibilitatea să le acorde toată atenţia necesară. Legătură copil – bunic poate deveni una familiară, iar, de cele mai multe ori, nepoţii îşi dezvăluie tainele sufleteşti mai degrabă bunicilor decât părinţilor. Astfel, rolul acestora devine esenţial în formarea copilului, bunicii fiind cei care reuşesc să pună bazele unei vieţi întru Hristos pentru nepoţii lor de la cea mai fragedă vârstă a acestora.

„Vă arătăm recunoştinţa noastră, ne rugăm bunului Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi putere în continuare, să aveţi grijă de nepoţii dumneavoastră, să aveţi grijă să îi învăţaţi să devină nişte buni creştini, în primul rând.

De la bunicul şi de la bunica copiii învaţă cel mai bine rugăciunea «Înger, îngeraşul meu», «Tatăl Nostru» sau «Cuvine-se cu adevărat». De la bunici, copiii învaţă cel mai bine să spună «Sărut mâna pentru masă», să zică «Sărut mâna mamă», să salute şi toate celelalte reguli de bună-cuviinţă pe care noi le grupăm în aşa-numita sintagmă de «cei şapte ani de acasă». Dar în acelaşi timp, de la bunica şi de la bunicul, zic eu, că învaţă copiii de mici să devină cetăţeni şi oameni de onoare, oameni care să facă cinste acestei ţări, acestui oraş şi, în general, să ne facă cinste nouă”, a precizat părintele protopop Adrian Dulgheriu.

Recunoştinţă faţă de cei care au muncit pentru oraş

La rândul său, primarul din Fălticeni le-a mulţumit tuturor celor care au împlinit 50 de ani de căsătorie pentru tot ceea ce au făcut pentru ca municipiul să se dezvolte. Primarul municipiului, Cătălin Coman, a considerat întâlnirea cu cei sărbătoriţi ca fiind un moment foarte emoţionant pentru întreaga comunitate fălticeneană, pentru că, sub acoperişul sfintei biserici, este cel mai potrivit loc pentru a participa la o slujbă de mulţumire. Cătălin Coman a mulţumit, în numele comunităţii fălticenene, celor 45 de familii care împlinesc 50 de ani de la căsătorie pentru tot ceea ce au făcut pentru oraşul Fălticeni, pentru toate realizările şi activităţile dumnealor care au făcut ca astăzi să avem un oraş frumos, care se dezvoltă.

„Sunteţi astăzi la 50 de ani de căsătorie, la 50 de ani de la un eveniment foarte important din viaţa unui om. La 50 de ani de când v-aţi jurat iubire, la 50 de ani de când v-aţi oferit unul altuia dragostea. În calitate de primar al municipiului Fălticeni vreau să vă mulţumesc în numele comunităţii locale, în numele tuturor fălticenenilor. Doresc să vă mulţumesc în numele copiilor şi nepoţilor dumneavoastră, cu toate că sunt convins că au făcut-o şi o vor face în continuare. Pentru că de munca şi activitatea dumneavoastră se leagă multe realizări ale oraşului, foarte multe lucruri frumoase. Pentru că aţi muncit pentru acest municipiu, aţi muncit pentru familiile dumneavoastră. Aţi oferit cea mai bună creştere copiilor şi nepoţilor dumneavoastră şi ne-aţi făcut să fim mândri de activitatea dumneavoastră şi de felul în care aţi reuşit să parcurgeţi împreună aceşti 50 de ani de la căsătorie. Şi nu cred că este moment mai frumos şi loc mai potrivit decât aici, sub cupola Sfintei Biserici, de a vă reînnoi jurămintele pe care le-aţi făcut acum 50 de ani. Şi sunt convins că veţi face acest lucru mult timp de acum înainte. Pentru că avem nevoie de dumneavoastră, avem nevoie de sfaturile dumneavoastră, de experienţa dumneavoastră şi întotdeauna vom găsi o cale de colaborare. O cale prin care ideile dumneavoastră împreună cu energia noastră, a celor mai tineri, să facă în aşa fel încât lucrurile bune să se întâmple cât mai repede şi cât mai bine” a precizat primarul.

Din partea celor sărbătoriţi a vorbit Alexandru Pânzaru, care a mulţumit autorităţilor locale şi preoţilor pentru că sunt alături de cei care în urmă cu 50 de ani şi-au unit destinele, într-o zi importantă pentru municipiu, Sfântul Ilie fiind patronul spiritual şi protectorul oraşului de pe Şomuz. În cuvântul său, Alexandru Pânzaru a scos în evidenţă şi o parte din realizările generaţiei, realizări care au contribuit la dezvoltarea municipiului.

La final, primarul din Fălticeni i-a rugat pe cei care au sărbătorit „nunta de aur” să fie alături de el când va împlini 50 de ani de căsătorie şi a oferit celor 45 de cupluri diplome, flori, câte un plic cu suma de 300 de lei şi cadouri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: