Dr. Radu Ciornei:

Internarea pentru analize a pacienţilor Covid-19 asimptomatici poate avea efecte nebănuite mai ales prin suprainfectarea intraspitalicească cu SARS-CoV-2

> El recomandă bolnavilor Covid-19 care sunt asimptomatici să-şi măsoare periodic saturaţia de oxigen în sânge cu un pulsoximetru

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că Legea carantinării, care intră de marţi în vigoare, prevede internarea obligatorie timp de 48 de ore, pentru analize, pentru pacienţii asimptomatici confirmaţi pozitiv la SARS-CoV-2, ceea ce poate avea nişte efecte nebănuite asupra pacienţilor, întrucât riscă să le crească gradul de infectare.

El a spus că simptomul este o deviere de la normal, iar Covid-19 are mai multe simptome care nu sunt cunoscute, cum ar fi pete şi erupţii, decolorări ale pielii, colorarea vârfurilor degetelor ca la degerături.

Aproximativ 7-8% dintre pacienţi sunt asimptomatici

„Numim asimptomatici pacienţii care nu au simptome respiratorii. Lumea medicală consideră un pacient Covid asimptomatic dacă acesta este doar puţin obosit sau dacă are o uşoară dispnee sau simptome cutanate” a spus cercetătorul sucevean. El a subliniat că pacientul este asimptomatic atunci când nu are niciun simptom, se simte 100% bine şi nu are nicio transformare în starea sa.

Potrivit lui Ciornei, foarte puţini pacienţi, circa 7-8% sunt asimptomatici.

„Foarte-foarte infecţioşi sunt pacienţii care au simptome respiratorii, pentru că în momentul în care tuşim, strănutăm, expulzăm un număr foarte mare de particule virale în atmosfera de lângă noi. Se face ca un norişor infecţios în jurul pacientului” a spus cercetătorul.

El a spus că doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru colegii medici infecţionişti şi pentru Grupul de Comunicare Strategică legat de internarea obligatorie de 48 de ore impusă prin Legea carantinării şi care poate avea nişte efecte nebănuite asupra pacienţilor.

„S-a demonstrat deja că gravitatea bolii depinde de numărul de particule infecţioase pe care le primeşte un pacient şi detectarea pozitivă la testul PCR este o detectare foarte sensibilă”, a spus Ciornei.

El a arătat că şapte particule virale pe microlitrul de extract de ARN folosit sunt necesare ca un om să fie confirmat pozitiv, ceea ce reprezintă un număr infim de particule, arătând că atunci când tuşeşte, un om elimină sute de mii de particule.

În aceste condiţii, a explicat cercetătorul, infecţia pacientului e foarte uşoară şi poate să fie asimptomatic, dar dacă este pus într-un salon cu alţi pacienţi care sunt infecţioşi, starea lui se poate agrava şi poate primi o doză foarte mare de infecţie nosocomială (infecţie dobândită din spital – n.red.).

„Atenţie la suprainfecţia nosocomială a pacienţilor” a transmis Radu Ciornei.

El a menţionat că pentru pacienţii poziţii se fac investigaţii în termen de 48 de ore, dar încă nu se ştie care este „bateria de teste” şi ar trebui să fie cunoscută de toată lumea.

Dr. Ciornei consideră că acestor pacienţi ar trebui să li se facă o computer-tomografie sau o radiografie pulmonară să se vadă dacă au pneumonie, dacă sunt în stadiul incipient sau dacă sunt în stadii mai avansate ale unei pneumonii. Atunci, ei nu trebuie sub nicio formă lăsaţi acasă.

„Nu putem ţine omul, dar el e în pericol de moarte. E ca şi cum un pacient pe dializă spune că nu mai vrea dializă şi sunt în mâinile universului” a spus cercetătorul sucevean.

Trebuie făcute teste foarte amănunţite

El a apreciat că trebuie făcute teste foarte amănunţite şi foarte ţintite, precum testele inflamatorii, care arată gradul de inflamaţie al acestor pacienţi.

„Trebuie să vedem dacă pacientul este într-o categorie de risc, dacă are hipertensiune, diabet, astm sau este imunodepresat şi trebuie să fim foarte atenţi ce facem cu el când îi dăm drumul acasă” a spus Radu Ciornei.

Imunologul sucevean a mai declarat că pacienţilor care merg acasă ar trebui să li se recomande să-şi măsoare nivelul de oxigen din sânge, iar dacă se constată o scădere, atunci aceştia să revină imediat la spital, pentru că riscurile sunt mari.

„Un pulsoximetru este un dispozitiv medical care se montează pe deget, costă între 110-200 de lei, se cumpără de la farmacie, ne măsoară pulsul, dar cel mai important ne măsoară saturaţia oxigenului în sânge. Unul dintre cei mai importanţi parametri pe care îi putem măsura este saturaţia de oxigen a sângelui” a spus Ciornei.

El a adăugat că atunci când saturaţia de oxigen a sângelui scade sub o anumită limită, sub 90%, pacienţii diagnosticaţi pozitiv acasă trebuie să revină în spital.

Cercetătorul consideră că pacienţi cu Covid care au plecat din spital şi ulterior au murit, dacă aveau acest pulsoximetru şi îşi măsurau periodic nivelul saturaţiei de oxigen în sânge ar fi putut fi salvaţi.

El crede că profesioniştii din domeniul medical îşi vor spune cuvântul, crede că vor investiga foarte bine pacienţii care vor fi în spital şi, exact ca în ţările din vest, medicul hotărăşte dacă pacientul este internat sau nu şi nu se merge pe ideea „internează-i pe toţi şi apoi vom vedea cum rezolvăm problema”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: