De astăzi

Mobilizare judeţeană pentru racordarea a 37 de localităţi la reţeaua de gaz natural

> Gheorghe Flutur a anunţat începerea lucrărilor la magistrala de gaz Pojorâta – Vatra Dornei

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat, vineri, concretizarea, prin ordonanţă de urgenţă, a racordării la gaz metan a localităţilor din judeţul Suceava, prin finanţare de bază cu bani europeni.

„Începând de ieri (joi – n.n.), acest deziderat al racordării localităţilor din judeţul Suceava la gaz metan începe să devină realitate odată cu semnarea actului normativ care face trimitere la alocarea de fonduri, 200 milioane euro în 2020-2021 şi 800 milioane de euro pe programarea 2021-2027. Va fi o finanţare majoritară pe bani europeni, cu 85% fonduri europene, 13% de la bugetul de stat şi 2% cofinanţare UAT-uri” a spus Gheorghe Flutur.

El a menţionat că demersurile făcute în ultimii ani dau roade odată cu aceste alocări, drept pentru care a anunţat mobilizarea, chiar de luni, la nivelul întregului judeţ, cu toate primăriile localităţilor care urmează să se racordeze la gaz metan.

„Estimez că, într-o primă etapă, în perioada următoare, vom putea să dublăm practic numărul localităţilor racordate la gaz metan, un număr de 37 UAT-uri având deja contractate studiile de fezabilitate. De altfel, în judeţul Suceava ar putea începe chiar de mâine lucrările în 72 de localităţi care se află în apropierea magistralelor existente” a declarat Flutur.

El a adăugat că în cazul celorlalte localităţi a discutat cu Transgaz pentru realizarea în perioada următoare a încă două magistrale, Păltinoasa – Cacica – Vicovu de Jos şi Buneşti – Liteni – Dolhasca.

Flutur a spus că, de asemenea, a cerut să se ia în calcul construcţia magistralelor Cacica – Todireşti – Dărmăneşti şi Berchişeşti – Drăgoieşti – Ciprian Porumbescu.

„Încă o veste bună. Au intrat în linie dreaptă lucrările la magistrala Pojorâta – Vatra Dornei, după ce s-a predat amplasamentul şi au fost aduse materiale. Am fost şi sunt un susţinător al investiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii sucevenilor şi socotesc faptul că următorii patru ani vor lăsa o amprentă puternică în această direcţie. Am în vedere, pe de o parte, proiectul semnat de guvernul liberal în decembrie anul trecut, prin care peste 200.000 de suceveni (circa o treime din populaţia judeţului) vor beneficia de reţele apă-canal, iar acum, Programul pentru asigurarea încălzirii locuinţelor cu gaz metan” a conchis Flutur.

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi OUG pentru aprobarea „Programului Naţional de racordare a populaţiei şi consumatorilor non-casnici la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale”. Actul normativ reglementează cadrul general privind aprobarea şi includerea la finanţare din fonduri europene a programului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: