Premieră naţională la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” „Tragicomedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”

Conferinţa de presă care a precedat premiera celei dintâi reprezentaţii în aer liber a teatrului sucevean din stagiunea 1 iulie – 10 septembrie a.c., la care au participat directorul teatrului, Carmen Veronica Steiciuc, regizorul spectacolului, Zalán Zakariás, şi cea care a semnat scenografia şi a creat costumele, Corina Grămoşteanu, s-a desfăşurat în locul unde va avea loc prima reprezentaţie, în spaţiul de joacă al parcului de agrement Tătăraşi.

 Sub semnul celor trei „e” – emoţie, entuziasm, euforie

„Este o provocare pentru noi” a spus Carmen Veronica Steiciuc, care a invitat publicul să vină „şi să se bucurare alături de noi” de un spectacol realizat într-un spaţiu care permite respectarea tuturor regulilor de siguranţă, spectatori care vor putea lua loc pe scaunele puse la dispoziţie sau îşi vor putea aduce de acasă pături sau pernuţe pentru a se aşeza pe iarbă.

Directorul teatrului a mulţumit tuturor celor implicaţi mai puţin vizibili poliţia locală, jandarmeria, medicina muncii „fără ajutorul cărora nu am fi putut organiza un asemenea eveniment” şi, de asemenea, echipei tehnice, care „adaugă un plus la magia spectacolului” şi care „merită să primească aplauze”.

Carmen Veronica Steiciuc s-a arătat bucuroasă că teatrul „se poate reinventa în această formă de exprimare, în aer liber” şi a anunţat o nouă premieră, până la sfârşitul lunii, precum şi alte reprezentaţii teatrale.

 „Actorii – foarte concentraţi şi uniţi ca trupă”

Regizor cu experienţă, Zalán Zakariás, absolvent al studiilor de regie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, cu piese montate la Bucureşti, Oradea, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, a apreciat că munca sa cu actorii în zona spaţiului de joacă „a fost grea, dar frumoasă”. Textul, „o poveste fabuloasă, care tinde spre suprarealism”, tradus acum pentru prima dată în România pentru acest spectacol de Lavinia Seiciuc, scris iniţial pentru marionete şi păpuşi, s-a dovedit a fi foarte bun şi pentru teatrul de adulţi. „Este o poveste grotescă despre o căsătorie nedorită şi despre nişte sentimente extreme din viaţa unui adolescent care trebuie să-şi asculte tatăl şi nu inima, o poveste în care, până la urmă, dragostea învinge”.

Zalán Zakariás a avut cuvinte de apreciere pentru trupa suceveană, pentru actorii care „au fost foarte concentraţi şi uniţi ca trupă”.

Este ceea ce a declarat şi cea care a realizat scenografia şi costumele, Corina Grămoşteanu: „Mi-a făcut plăcere să descopăr teatrul din Suceava, unde am găsit o echipă extraordinar de frumoasă, cu oameni talentaţi care vor să facă teatru”. Semnatara multor scenografii de teatru şi operă, Corina Grămoşteanu, colegă de facultate cu regizorul Zalán Zakariás, a apreciat posibilitatea de a se fi putut exprima şi de a „traduce” pentru personaje reale costumele pe care Lorca le-a creat pentru marionete.

Premiera piesei „Tragi-comedia lui Don Cristóbal şi a Rositei”, scrisă de Federico García Lorca, va avea loc pe 18 iulie, ora 19. În situaţia în care condiţiile meteo vor fi potrivnice, piese se va reprograma la o dată ce va fi anunţată.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Redivivus in Natura-lețe!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: