Noul spital municipal din Fălticeni va deveni funcţional în octombrie

> Primarul Cătălin Coman spune că e un termen realist > Aparatura medicală comandată a început să fie livrată şi montată, după ce autorităţile locale au aprobat un credit „ca să nu mai stea la mila Guvernului”

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat ieri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că, după ce municipalitatea a decis contractarea unui credit pentru plata aparaturii şi dotărilor medicale pentru noul spital, este optimist că noua unitate spitalicească va fi deschisă în acest an şi a estimat că un termen realist este luna octombrie.

O hotărâre curajoasă

„Suntem pe drumul cel bun. Dacă până acum eram mult mai pesimist, acum sunt optimist că vom deschide noul spital din Fălticeni în acest an. În urma tuturor demersurilor, şi instituţionale, şi jurnalistice, Guvernul României a înţeles la un moment dat că trebuie să sprijine, în baza competenţelor pe care le are, deschiderea spitalului Fălticeni” a spus Coman.

El a explicat că a discutat cu toţi factorii de decizie din Fălticeni şi că s-a concluzionat că nu mai trebuie să stea la mila Guvernului României, care nu a înţeles şi nu înţelege în continuare că este menirea lui să sprijine deschiderea noului spital din Fălticeni.

„Am luat o hotărâre curajoasă, prin care am iniţiat un proiect de hotărâre pentru contractarea unui credit pe care Primăria Fălticeni să-l direcţioneze pentru achiziţia de dotări şi aparatură medicală” a spus primarul.

El a explicat că la acea dată necesarul era de 18,8 milioane de lei pentru a finaliza integral procedura de achiziţie.

„Am venit cu proiectul de hotărâre în Consiliul Local Fălticeni. Au fost foarte multe discuţii, nu a fost o şedinţă foarte liniştită, dar finalul discuţiei a fost unul fericit şi toată lumea a votat” a menţionat primarul.

El a spus că aleşii locali PNL şi ALDE au arătat că ar trebui aşteptat că poate Guvernul va aloca totuşi fondurile, dar că a transmis că deja s-a aşteptat prea mult şi că e nevoie ca spitalul să fie deschis şi să fie funcţional.

Astfel, a fost găsită soluţia pentru a deschide spitalul cât mai repede.

Cătălin Coman a spus că, la 3 zile de la aprobarea contractării creditului, Ministerul Sănătăţii s-a trezit şi a alocat 10 milioane de lei, iar, ca urmare, într-o altă şedinţă de consiliu local s-a decis diminuarea valorii creditului de la 18,8 la 8,8 milioane de lei.

El a adăugat că cei de la Ministerul Sănătăţii i-au transmis să renunţe la întreg creditul, dar el a răspuns că va renunţa doar când Guvernul va aloca întreaga sumă.

„Până atunci, noi mergem pe soluţia găsită pentru deschiderea spitalului din Fălticeni. Nu mai dăm un pas înapoi până când nu deschidem spitalul” a spus Coman.

Primarul a menţionat că acum este în linie dreaptă pentru dotarea spitalului în vederea deschiderii.

Toate echipamentele contractate au fost comandate

„Toţi furnizorii de echipamente au fost contactaţi cu documente oficiale. Li s-a spus: avem banii, aduceţi în regim de urgenţă echipamentele medicale, aparatura medicală contractată. Aproximativ 15 la sută din dotări sunt venite şi instalate, iar celelalte sunt pe drum. Nu mai avem nicio oprelişte pentru a deschide Spitalul Municipal Fălticeni” a spus Coman.

El a explicat că singurele probleme se datorează faptului că o mare parte din aparatură vine din afara ţării, din Germania, Italia sau Turcia, şi că au existat probleme cu pandemia şi la firmele de producţie.

„Toate echipamentele contractate sunt şi comandate” a spus Coman.

El a precizat că după contractare s-au aşteptat banii, iar acum, cu finanţare parţială de la Guvernul României şi parţială din creditul aprobat, se vor plăti echipamentele necesare.

Coman a menţionat că municipalitatea este pe ultima sută de metri pentru aducerea aparaturii la Fălticeni şi montarea acesteia împreună cu instruirea personalului care va deservi fiecare aparat şi echipament în parte, fiind vorba de echipamente care necesită training.

Noul spital va trebui deschis integral

El a subliniat că noul spital va trebui deschis integral, şi nu parţial, pe măsură ce vine aparatura.

„După ce vom avea toată aparatura montată vom solicita o comisie prin care se verifică respectarea circuitelor medicale, respectarea procedurilor şi putem deschide” a spus Coman.

El a estimat că un termen realist este sfârşitul lunii octombrie, când spitalul va deveni funcţional şi va începe internarea primilor pacienţi.(N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: