Buchiseli. Din cauza lui datorită

Reperele contextual-semantice care ar trebui să determine alegerea între locuţiunea prepoziţională din cauza şi prepoziţia datorită au mai fost vizate cândva la această rubrică (sub titlul „Gramatică şi retorică”). Conform recomandărilor academice, precizam atunci că locuţiunea (numită de noul tratat de specialitate apărut în 2005 „grupare prepoziţională”) presupune efect/ context negativ, iar prepoziţia conotaţie /consecinţă pozitivă.

Referindu-ne, de această dată, cu precădere la datorită, se impune să recunoaştem că…din cauza lui, în vorbire şi scriere, se creează câteva capcane gramaticale. Înainte de a trece în revistă asemenea situaţii, ar fi de amintit că această prepoziţie face parte dintre cele provenite din participii (alături de mulţumită şi, se pare, creat după modelul acestuia), fiind, pe de altă parte, neanalizabilă, precum cele (mai multe) moştenite din latină sau neologice (graţie, per, supra, versus, via). Se presupune că ar proveni (ca participiu) din verbul a datori (etimologie considerată nesigură de MDA-2010), variantă a lui a datora (forme alternative de infinitiv existând şi în cazul lui a curăţa-a curăţi, cea dintâi devenind literară).

O primă posibilă greşeală (constând, mai exact, în ignorarea recomandării academice) ar fi, se înţelege, cea deja sugerată (şi altă dată aprofundată) a folosirii lui datorită în locul locuţiunii din cauza. O modalitate de a o evita (în afară de cea a analizei conotaţiilor implicate de grupul nominal care urmează) ar fi înlocuirea cu mulţumită sau graţie, care, nefiind în aceeaşi măsură desemantizate, îngăduie alegerea corectă. Se întâlnesc însă şi situaţii în care opţiunea este mai dificilă sau…delicată. O ilustrare a unui astfel de caz (pe lângă cele oferite în episodul menţionat) poate fi următoarea: „Preţurile petrolului au crescut cu 3% datorită anunţurilor de relaxare a restricţiilor legate de coronavirus…” (economica.net, 5 mai 2020). Dacă aprecierea se face din perspectiva producătorilor şi distribuitorilor de produse petroliere, datorită este adecvat; dacă însă ne gândim la interesele cumpărătorului, prepoziţia cu pricina n-ar mai fi… convenabilă.

O altă eroare „provocată” de aceeaşi prepoziţie este legată de faptul că ea impune dativul nominalelor care-i urmează (ca restricţie de caz). Apare astfel riscul construcţiei în manieră populară (vezi „Corb la corb nu-şi scoate ochii.”): „*datorită la schimbările climatice”, „*datorită la subvenţiile pe care au reușit să le primească”, „*datorită la patrioţii noştri” – formulări preluate de pe site-uri; corect: fără la şi cu forma flexionată – schimbărilor, subvenţiilor, patrioţilor).

Ceva mai complicată este situaţia în care după datorită apar un numeral sau un pronume invariabil asociate nominalului, existând, în limbajul neîngrijit, tendinţa (neacceptată de specialişti) de a apela la acelaşi la, în locul prepoziţiei a:„*datorită la doi factori”, „*datorită la trei caracteristici”, „*datorită la trei articole”, „*datorită la ceva cunoscut”, „*datorită la cât ai primit” (corect: datorită a doi…/ a trei…, a ceva…, a cât…). Două motive fac mai complicată situaţia: pe de o parte, pentru că, în absenţa lui datorită, dativul este marcat cu la în mod corect atunci când intervine un numeral sau un cuvânt invariabil (ex.: am dăruit jucării la trei copii); de asemenea, în vorbire, diferenţa dintre formulările cu a şi cele cu la este mai greu de sesizat şi nici nu pare suficient de relevantă.

Regimul specific, de construcţie cu dativul a lui datorită, mai creează un prilej de eroare atunci când este urmat de construcţii coordonate, neglijându-se uneori necesitatea de a aplica aceeaşi cerinţă ambelor componente aflate în relaţia respectivă. Astfel de neglijenţe nu sunt chiar rare, dar la îndemână ne este citatul din vol.I, p.613, al tratatului academic (2005): „datorită situaţiei şi a condiţiilor” (corect: datorită situaţiei şi condiţiilor). Coordonarea se realizează, astfel, greşit între un nominal în dativ şi unul format după modelul genitivului.

De remarcat, în final, că unele dintre aceste erori nu ocolesc nici enunţurile în care apare locuţiunea din cauza.

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: