Potrivit unor reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava

În pădurile administrate nu se produc tăieri ilegale masive

> În judeţul Suceava, media tăierilor ilegale la 100 ha este de 0,23 mc, spune Cezar Tulbure

Reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava au respins, marţi, la Analiza de Seară de la News Bucovina, acuzele privind tăierile ilegale masive din pădurile pe care le administrează.

Purtătorul de cuvânt al DS Suceava, George Celsie, a spus că a fost şef al Corpului de control al Direcţiei Silvice Suceava în cea mai grea perioadă din istoria acestei direcţii silvice, din 1993 până în 1998.

El a arătat că în acea perioadă, după revoluţie, era „sălbăticie” şi se tăiau ilegal 10.000-12.000 mc pe an, în perioada 1993-1994.

Celsie a arătat că discuţiile actuale privind tăieri ilegale de 18 milioane mc pe an în ţară i se par total nereale şi că cifrele prezentate sunt „manipulatorii şi fără nicio legătură cu realitatea”.

„Unde se poate ajunge cu manipularea fără să fie analizate cifrele respective?” s-a întrebat Celsie, care a arătat că se spune că în ţară se exploatează 36 de milioane mc, din care jumătate ar reprezenta tăieri ilegale.

El a explicat că un volum de 18 milioane mc de lemn pus în stive de un metru pe un metru ar însemna 26 de milioane de metri steri tăiaţi ilegal şi că graniţele României sunt de 3500 km, iar cei 26 de milioane de metri steri puşi cap la cap ar fi de opt ori perimetrul României.

Pentru tăierile ilegale înregistrate ar fi nevoie de 50.000 de muncitori într-un an

Potrivit lui Celsie, ceea ce se spune că ar fi tăieri ilegale ar încăpea în 450.000 de vagoane şi că 50.000 de muncitori ar fi trebuit să muncească un an de zile numai la tăieri ilegale.

Celsie a spus că nu înţelege cum a fost calculat acest volum de masă lemnoasă tăiată ilegal.

El a subliniat că în judeţul Suceava se taie ilegal undeva la 1000 mc în jumătate de an.

Celsie a explicat că în ceea ce priveşte administrarea pădurii sunt respectate amenajamentele silvice şi că inclusiv tăieri „rase” sunt legale, cum ar fi cele de înlocuire a arboretului, dacă aşa se stabileşte prin amenajament.

Şi şeful Biroului Protecţia şi Paza Pădurilor din DS Suceava, Cezar Tulbure, a subliniat că în pădurile administrate de Romsilva se fac controale de fond primăvara şi toamna şi de câte ori este nevoie se fac atât controale de fond cât şi parţiale.

El a spus că până acum în judeţ sunt 970 mc tăiaţi ilegal.

Potrivit lui Cezar Tulbure, se fac permanent analize la nivelul Direcţiei Silvice Suceava privind factorii care au dus la aceste tăieri ilegale şi a arătat că, în Suceava, media tăierilor ilegale la 100 de hectare este 0,23 mc.

 El a subliniat că institute independente certifică rezultatul muncii Direcţiei Silvice Suceava.

„Pădurile administrate de DS Suceava sunt certificate FSC din anul 2005” a spus Cezar Tulbure, care a precizat că de 15 ani   un organism internaţional efectuează un audit, vine în pădurile statului din judeţul Suceava şi verifică tăieri ilegale, petiţii, plantaţii, pepinierie, împăduriri, exploatări şi certifică faptul că pădurea este gospodărită raţional şi administrată durabil şi unitar.

„Asta înseamnă că silvicultorii îşi fac meseria” a  spus Cezar Tulbure, care a recunoscut că sunt şi oameni care uită de ce sunt silvicultori. Dar acestora li se aplică sancţiuni, a precizat el.

Întrebat de ce se speculează că silvicultorii au pensiuni sau case, George Celsie a spus că, probabil, aceştia au şi alte „venituri din familie”, dar a menţionat că silvicultorii au venituri bune şi unele facilităţi.

În judeţ, cel mult 15 silvicultori au pensiuni

„Nu aş merge pe ideea că sunt foarte mulţi silvicultori care au pensiuni sau o casă decentă” a spus Celsie, care s-a întrebat de ce nu se pune problema altor categorii sociale care au case cât căminul cultural.

El a arătat că pe total judeţ nu crede că sunt 10-15 colegi care au pensiuni, pe care nu i-a întrebat de unde au banii, dar că este evident că cei care au pensiunile nu au furat, pentru că ar fi fost prinşi, şi că este posibil  să aibă părinţi sau socri cu bani.

„Sunt organe care pot să-i verifice şi să-i întrebe de sănătate” a precizat Celsie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: