Pentru că începe să se facă acea imunizare „de cohortă”

Numărul de pacienţi Covid-19 din Suceava s-a diminuat foarte mult

> Restul ţării intră de abia acum în ceea ce se numeşte valul întâi, arată dr. Radu Ciornei, cercetător la USV

Dr. Radu Ciornei, cercetător la USV în cadrul proiectului microDIAB, a declarat, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în judeţul Suceava s-a diminuat foarte mult numărul de pacienţi Covid-19, pentru că începe efectul imunizării „de cohortă”, iar restul ţării abia acum intră prin ceea ce a trecut Suceava.

Spitalul Judeţean a fost principalul focar din România

El a apreciat drept justificată carantinarea Sucevei.

„Uitaţi-vă la numărul de îmbolnăviri de la Spitalul Judeţean. Spitalul Judeţean a fost un focar imens. A fost principalul focar din România. Acolo a fost un şir de greşeli manageriale şi epidemiologice care pot fi puse într-un manual de «Aşa nu epidemiolgic»! Dacă se putea face o greşeală, s-a făcut” a spus dr. Ciornei, care a adăugat că tot personalul medical a fost un foarte mare vector de infectare, care a dat această „bombă epidemiologică” care e infectat toată Suceava.

El a menţionat rezultatele studiului efectuat de Dorna Medical, care a indicat că aproape de 30% din locuitorii Sucevei au trecut prin această boală.

O binecuvântare deghizată

„E o binecuvântare deghizată infectarea iniţială foarte mare, pentru că toţi medicii şi asistenţii au făcut boala” a spus Ciornei.

El a adăugat că acum s-a diminuat foarte mult numărul de pacienţi din Suceava.

„S-a diminuat pentru că începe să se facă acea imunizare de cohortă” a precizat Ciornei.

El consideră că ceea ce s-a întâmplat la începutul epidemiei în Suceava se întâmplă acum în restul ţării.

„La noi s-a întâmplat foarte repede. O mie de oameni s-au îmbolnăvit şi au distribuit virusul” a spus cercetătorul sucevean, care a arătat că pacienţii din spital s-au dus acasă, personalul medical a mers acasă, a mai îmbolnăvit fiecare pe cineva şi aşa s-a ajuns la 30% grad de infectare.

„Nouă acum ne este bine. Restul ţării a intrat în starea de urgenţă, fiecare a stat acasă, iar restul ţării intră de abia acum în ceea ce se numeşte valul întâi” a spus dr. Ciornei.

Va veni şi următorul val

El a adăugat că va veni cu siguranţă şi valul doi, dar că ceea ce se întâmplă în ţară acum este valul întâi şi nu valul doi.

„În funcţie de cât de inteligenţi o să fim, şi ca populaţie, şi ca politică, ca guvernare, vom avea un val doi care va trece peste noi mai uşor, dacă avem tratamentul potrivit, care nu ţine de noi, pentru că tratăm cu ceea ce ne spune OMS” a spus cercetătorul sucevean.

Trebuie să fim inteligenţi şi să evităm comportamentul de risc

Potrivit acestuia, fiecare trebuie să se păzească să se infecteze.

„Trebuie să fim şi noi inteligenţi şi să evităm comportamentul cu risc, să purtăm mască, să stăm la distanţă. Sunt lucruri simple, pe care trebuie să le facem” a spus Ciornei.

El a estimat că în jumătate de an ar putea apărea un vaccin, dar că va dura încă un an până când acesta va putea fi distribuit populaţiei.

Radu Ciornei este absolvent al UMF Iaşi în 1996, are doctorat în Imunologie, Microbiologie şi Genetică Moleculară la University of Kentucky, postdoctorat la University of Missouri Columbia şi a fost bursier „Marie Curie” în Imunologie şi Epigenetică la Univeristatea de Medicină din Viena. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: