Programul IMM Invest a depăşit 10 miliarde de lei în două luni

La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, băncile înscrise în program au aprobat 11.589 de cereri din partea IMM-urilor, volumul total al finanţării garantate ridicându-se la 10,2 mld. lei, de 34 de ori peste media lunară a creditelor acordate de bănci în ultimii zece ani, anunţă ZF

„Soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM şi companiilor a crescut în ultimii 12 ani cu 40 mld lei, de la 77 mld lei în 2007 la 117 mld lei în 2019, media de creştere lunară ajungând la 0,3 mld lei. Prin facilităţile aduse de IMM Invest s-au acordat finanţări de 10,2 mld. lei în aproximativ două luni, ceea ce înseamnă o creştere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu”, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

El apreciază ca nivelul creditelor prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii, adăugând că anul trecut, rata lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună.

Programul de susţinere a întreprinderilor mici si mijlocii IMM Invest se află la cea de-a patra fază de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanţare pentru aplicanţii programului. Aceasta subvenţie constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum şi a plăţii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

În acest moment, pe platforma programului sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 mld. lei, din care aproximativ 60 mld. lei reprezintă solicitări pentru credite de investiţii, iar peste 25 mld. lei sunt solicitări pentru credite capital de lucru, arată datele de la FNGCIMM.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: