Nelu Tătaru:

Nu suntem în colaps medical

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a dat un semnal pozitiv, ieri, la Galaţi, afirmând că, în acest moment, sistemul medical din România nu este în colaps.

Nelu Tătaru a declarat, la Galaţi, unde 83 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus, că sistemul nu este în colaps. „Nu suntem în colaps medical. Avem 243 de persoane în terapie intensivă. Adresabilitatea în UPU încă este acceptabilă. Cei care sunt asimptomatici sau cu simptome uşoare mulţi dintre ei au solicitat externarea. Sunt locuri în spital”, a spus Nelu Tătaru.

Acesta a mai spus că rămâne să fie gestionate cazurile, de la o zi la alta, iar cele care vor da măsura aglomerării sistemului medical sunt cazurile cu simptomatologie severă şi critică.

Întrebat cât de relevantă este testarea în spitalele focar şi pe grupele de risc, Nelu Tătaru a răspuns că „este relevant pentru starea de fapt în virtutea unei anchete”.

„Urmăream şi aici (la Spitalul din Galaţi – n.r.), personal medical testat negativ şi, la patru zile, retestat, era pozitiv. Deci nu ne putem axa doar pe un singur test, ci pe o evoluţie şi pe anchetă epidemiologică foarte bine dusă la capăt”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Politicienii s-au grăbit cu o parte din măsurile de relaxare”

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru crede că politicienii s-au grăbit cu unele măsuri de relaxare şi dacă situaţia ar mai fi fost ţinută sub control strict două săptămâni, România ar fi fost într-o altă situaţie, la baza pantei în ceea ce priveşte evoluţia COVID-19. „Dacă mai menţinea măcar două săptămâni (…) acum poate eram la baza pantei. Ne-am grăbit, cred, să recomandăm politic anumite idei care s-au perpetuat”, a declarat el.

Acesta a afirmat că a fost bagatelizat efortul depus timp de trei luni şi oamenii manifestă neîncredere în privinţa existenţei virusului. „Poate că noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul ţării noastre nu sunt subiectivi şi vor lua decizii în privinţa noastră”, a mai spus Tătaru.

Întrebat la cine se referă atunci când afirmă că „ne-am grăbit”, Tătaru a spus că se referă „la o parte a eşichierului politic care a ţinut sa acapareze un punctaj politic tocmai pe sănătatea românilor, pe suferinţa oamenilor, pe cei peste 1.800 de decedaţi sau pe un corp medical, care, acum, să vă spun sincer, îl văd deznădăjduit, după o muncă ce nu spun că nu a fost apreciată, dar în acest moment chiar se calcă pe acea muncă forţând un pic şi efortul, şi răbdarea lor”.

Întrebat dacă Guvernul s-a grăbit cu măsurile de relaxare, ministrul Sănătăţii a spus că „măsurile de relaxare au fost măsuri asumate, cu creşterea numărului de cazuri, în condiţiile în care se respectau nişte norme”. „Fiecare măsură de relaxare a fost luată de comun acord cu agentul economic care stătea în spatele acelei măsuri. Am mers cu o serie de norme de funcţionare şi de desfăşurare a acelor activităţi. Respectarea acelor norme trebuia să aducă doar un minim de creştere, urmată de o scădere progresivă”, a spus Tătaru, care a atras atenţia că acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care au fost amânate măsurile de relaxare de la 1 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: