CCR ne încalcă drepturile

Curtea Constituţională a României este garantul respectării Constituţiei (articolul 142). În aceşti ultimi 5 – 6 ani, CCR a adus numeroase interpretări şi adăugiri la textul Constituţiei din 1991, revizuite de guvernarea Iliescu – Năstase în 2003, unele înţelese corect de majoritatea cetăţenilor, altele, de-a dreptul consternante.

Ne interesează aici art. 26 alin. (2) care spune foarte clar: „Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora“. Apoi, la art. 57: „Cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi“.

Ei, aici e problema: CCR a apărat şi apără drepturile unor minorităţi, adesea infracţionale, la viaţă şi la libertate, dar pierde din vedere drepturile tuturor celorlalţi cetăţeni, ale marii majorităţi a populaţiei, uneori de peste 99%. În Constituţie scrie foarte limpede că nimeni nu trebuie „să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi, or iată că în urma deliberărilor CCR drepturile şi libertăţile constituţionale ne sunt încălcate. La început a fost Recursul compensatoriu, în baza căruia au fost eliberaţi peste 22000 de deţinuţi, caz în care libertatea şi dreptul la viaţă ale celorlalţi cetăţeni, vreo 20.000.000, au fost şi sunt ameninţate de libertatea celor 22.000 de infractori, violatori şi chiar criminali eliberaţi. Cine răspunde de zecile de crime şi zecile de mii de infracţiuni noi? Nicidecum CCR, cetăţenii sunt cei ce trag ponoasele. Ne-a respectat CCR dreptul prevăzut de art. 26 şi 57 din Constituţie sau trebuie să ne căutăm alt garant constituţional? Qui custodiet ipsos custodis? (Cine-i păzeşte pe păzitorii înşişi?)

Duminică, de Ziua Justiţiei, a venit altă nenorocire pe capul milioanelor de cetăţeni îngroziţi de pandemie: carantinarea şi internarea celor infectaţi cu Covid-19 sunt neconstituţionale, deoarece încalcă dreptul lor la libertate. Ceea ce înseamnă că respectivii pot oricând să refuze izolarea şi internarea, să plece din spital şi să ne infecteze şi pe noi toţi ceilalţi 20 de milioane, răpindu-ne nu atât dreptul la libertate cât dreptul la viaţă. Dumneavoastră, specialiştii în drept, aţi mai auzit de o asemenea enormitate, de astfel de discriminare criminală în vreo ţară democratică? Discriminare operată de nimeni altcineva decât de oameni de drept pe principii cică de drept? Al cui e acest drept de moment ce majoritatea populaţiei nu e protejată?

Constituţia prevede cu aceeaşi claritate la art. 34, alin. (1): „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat“, dar scrie degeaba pentru cele 20 de milioane de locuitori ai României deoarece CCR se ocupă numai şi numai de drepturile şi libertăţile infectaţilor. Ceilalţi nu au dreptul la viaţă, domnilor înalţi judecători? Şi atunci pentru ce mai avem stat, Constituţie şi Curte Constituţională? Numai ca să încasăm salarii şi pensii de zeci de mii de euro?

Mai adăugaţi şi recenta decizie a CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate celor ce nu respectă distanţarea socială, izolarea, carantinarea, purtarea măştii şi dotarea spaţiilor publice cu dezinfectanţi… Aşa că medicilor, inspectorilor sanitari, poliţiştilor şi jandarmilor nu le-au rămas decât Codul Penal, puterea de convingere şi, eventual, rugăminţile. Nu cred că situaţia se mai repetă în vreo ţară de pe glob.

La o primă constatare, se poate observa cu uşurinţă că atitudinea CCR coincide cu voinţa fostului partid de guvernământ PSD şi a actualei majorităţi parlamentare alcătuite în jurul aceluiaşi partid. Care e dedesubtul acestor interpretări constituţionale? Trebuie neapărat un volum cât mai mare de infectaţi şi decedaţi ca PSD să poată dărâma actualul guvern şi să câştige în virtutea acestui fapt alegerile. Căci nimeni nu crede că ar fi o simplă coincidenţă. Întrucât toate aceste decizii ale CCR lovesc în ministerul Sănătăţii şi în celelalte organisme sanitare obligate să gestioneze criza pandemică, lovesc în Guvern, care se vede astfel pus în dificultate: nu mai dispune de instrumente legale, coercitive pentru a putea apăra sănătatea locuitorilor. Avem liber să murim ca să câştige ei alegerile!

Ei, bine, nu cred că politica românească a mai atins vreodată un asemenea grad de cinism în care să se obţină voturi de pe cadavre!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: