Răsfoind reviste bucovinene

Neîndoios, cititorul pasionat de istoria Bucovinei (nu neapărat istoric sau cercetător) răsfoieşte cu respect paginile valoroaselor publicaţii care au apărut în Bucovina aflată sub stăpânire habsburgică sau în perioada interbelică. Iniţiatorii şi realizatorii acelor publicaţii (unii cu numele gravat adânc în cultura neamului) au fost oameni vrednici, demni păstrători de valori, stăpâniţi de dragoste pentru frumos, pentru adevăr, pentru neam şi ţară.

La Vama, „Surâsul Bucovinei”

Gândind cu veneraţie la înaintaşi, nutresc speranţa că se vor găsi, peste ani, un secol poate, dintre acei ce vor dori să afle ce fel de oameni am fost noi, cei care trăim acum, la început de mileniu trei, un timp confuz, în care valorile nu-şi prea găsesc locul pe socluri. Răscolind prin colbul publicaţiilor vor găsi desigur multe foarte valoroase şi cunoscute, altele mai puţin vizibile, dar care au pornit pe un drum ascendent şi dau, la rândul lor, măsura preocupărilor pentru cuvântul frumos, pentru valori de care sunt animaţi oamenii acestor locuri. Nominalizez două publicaţii ce apar de ceva vreme în spaţiul bucovinean şi se înscriu în acest trend: „Surâsul Bucovinei” – revistă de istorie, literatură şi umor, editată de Cenaclul „Nectarie” din Vama, care se apropie de 10 ani de existenţă, şi „Însemnări bucovinene”, revistă de cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc, fondată în 2016 de actorul şi scriitorul Constantin Tiron. Numărul recent al „Surâsului Bucovinei”, cel de-al XXIV-lea, apărut în iunie (sfidând pandemia!), este o adevărată carte – 114 pagini, format A4, cu coperte sugestive, ultima prezentând lucrări de artă plastică cu tematică huţulă, semnate de pictorul Vasile Hutopilă. Revista se distinge nu numai prin dimensiuni, ci şi prin calitate. Optzeci şi unu de colaboratori, unii bine cunoscuţi în lumea literară, aduc în faţa cititorilor pagini de istorie, multă poezie (unii autori „chiar poeţi, geniile nu intră în discuţia noastră”, notează cu umor scriitorul Ioan Mugurel Sasu, redactor-şef şi preşedinte executiv al cenaclului, în editorialul „Privind spre viitor cu îngrijorare”, referindu-se şi la modul inedit în care se va desfăşura, în acest an, ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”), proză, cronică de carte, eseuri, cugetări. Paginile respiră comuniune cu iubitori ai cuvântului dintr-un spaţiu geografic larg, ceea ce-i asigură şi o mediatizare pe măsură. Spaţiul nu ne permite să nominalizăm, nu e cazul să operăm cu ierarhizări, dar îi asigurăm pe cititori că vor găsi pagini care să le ofere satisfacţie spirituală.

La Câmpulung, „Însemnări bucovinene”

Urcând spre munţi, ne întâmpină „Însemnări bucovinene”, municipiul de la poalele Rarăului fiind cunoscut şi pentru valoarea scriitorilor ce au vieţuit sau vieţuiesc aici, pentru activitatea culturală vie, bogată. Câmpulungenii de azi, nepoţii celor „cu înfăţişare de voievozi” care se întâlneau la nedeia de pe Prislop cu „maramureşenii cei tăcuţi în sărăcia lor şi năsăudenii cei dornici de învăţătură”, după cum glăsuia un cronicar, sunt, la rândul lor, iubitori de frumos, iar Constantin Tiron şi-a asumat rolul de catalizator al unor preocupări spirituale. La Câmpulung îşi desfăşoară activitatea cenaclul „Ţara de Sus”, condus de poetul Neculai Marcel Flocea, care a editat în 2019 „Antologia voievozilor de obcină” (632 de pagini, cu patruzeci de semnături), este în pregătire un almanah. Revista, aflată la nr. 16 se bucură de recunoaştere, colectivul de redactori străduindu-se pentru o largă colaborare (treizeci şi cinci de semnături în acest număr), pentru impunerea unor scrieri valoroase. Întâlnim şi în această publicaţie poezie, proză, eseuri, cronici de carte, epigrame, multe texte condimentate cu umor. Recomandăm cititorilor „Surâsul Bucovinei” (director Sorin Constantin Cotlarciuc, redactor-şef Ioan Mugurel Sasu, secretar de redacţie Luminiţa Ignea) şi „Însemnări bucovinene” (redactor-şef Constantin Tiron, redactori coordonatori Luminiţa Ţaran şi Valerian Bedrule, secretar de redacţie Traian Gabriel Ojog, cu redactori pentru Italia şi diaspora), două reviste cărora le dorim colaborări tot mai valoroase şi viaţă lungă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: