Despre un condei de aur

 Valorificând exemplar experienţa de muzeograf la secţia Memoriale a Muzeului Judeţean Suceava, Nicolae Cârlan a oferit de-a lungul anilor cercetătorilor istoriei literare din această parte a României mai multe apariţii editoriale axate pe scoaterea la lumină a unor pagini de manuscris şi a altor documente inedite rămase de la „locuitorii” Memorialelor, pe locul cel mai de sus aflându-se, aşa cum o ţară întreagă (de cititori) o ştie, studierea, comentarea, publicarea zestrei lăsate de Nicolae Labiş.

Printr-un concurs de împrejurări, dar şi de alegeri personale, fascinantul Fond Memorial-Documentar „S. Fl. Marian” din Suceava părea să-i fi adus în bogata biografie de istoric şi critic literar doar editarea schiţei mariane pentru „Istoria literaturii române din Bucovina”. Iată însă că neodihnitul literat a considerat de cuviinţă să mai adauge un titlu mărturie a trecerii sale cu folos prin casa preotului cărturar, academician, casă „câştigată cu condeiul”, adică achiziţionată de S. Fl. Marian cu banii din Premiul (4000 lei aur) cu care Academia Română i-a distins „Ornitologia poporană română”. E o casă care continuă să-i fascineze şi astăzi pe suceveni, şi prin maniera în care a fost „câştigată”, dar mai ales prin mintea strălucită şi opera de excepţie a legendarului său proprietar. De aceea sunt salutare şi prezenţa casei pe copertele I şi IV, şi a documentului foto de pe coperta II, o imagine de la dezvelirea în 1935 a bustului închinat lui S. Fl. Marian de Gh. Bilan, atât de grăitoare pentru înmulţirea talanţilor cu care S. Fl. Marian şi-a cinstit darul primit de la Cel de Sus în nu lunga sa viaţă (a murit în 1907, înainte de a împlini 60 de ani).

Cartea căreia îi semnalăm apariţia se intitulează „Din postumitatea lui S. Fl. Marian. Contribuţii la cunoaşterea personalităţii şi a operei etno-folcloristului”, Editura Lidana, Suceava, 2020, şi este semnată de Nicolae Cârlan şi Adriana Cârlan. Dacă primul nume este prea bine cunoscut, cel de-al doilea merită precizarea că aparţine fiicei autorului, specialistă în medicina preventivă, medic primar în Ministerul Sănătăţii. Cu atât mai plăcută este prezenţa dr. Adriana Cârlan cu cât este vorba de „O introducere în fitoterapie”, un studiu care i-a cerut aplecarea asupra fabuloasei „Botanici poporane române” la vârsta liceală şi pe care l-a redactat avându-l îndrumător ştiinţific pe profesorul său de ştiinţele naturii, Valentin Butnaru. Textul, tipărit întâi în revista culturală ieşeană „Moldova” în anul 1992, dovedeşte că dr. Adriana Cârlan ar fi putut tot atât de bine să facă o frumoasă carieră de cercetător, de istoric literar. Oricum, ideea reluării acestuia în volum este binevenită, îi sporeşte valoarea şi… atractivitatea.

„Din postumitatea lui S. Fl. Marian” se deschide cu un cuvânt înainte cu o undă polemică (anunţând „o viitoare carte personală de Memorii din memoria muzeului sucevean”) şi continuă, în afara studiului deja amintit, cu un mănunchi de contribuţii aparţinând lui Nicolae Cârlan „la conturarea cât mai exactă a activităţii de etnofolclorist (şi istoric literar)”, cu un aplicat comentariu care precede, republicată în volumul de faţă, „Istoria literaturii române din Bucovina”, o cronologie a vieţii lui S. Fl. Marian, iar în addenda, notele de lector ale lui Nicolae Cârlan la cartea lui Mircea Fotea, „Simion Florea Marian. Folclorist şi etnograf”. Pe coperta III, un alt document foto, „Corpul didactic al Gimnaziului din Suceava”, în care îl recunoaştem pe S. Fl. Marian.

„Din postumitatea lui S. Fl. Marian” de Nicolae Cârlan şi Adriana Cârlan este o carte binevenită şi în biografia autorilor, şi în exegeza operei lui S. Fl. Marian, şi, luminoasă, în peisajul editorial al acestei înnegurate veri a anului 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: